Hoppa till innehåll

Nr 22 2019

Nästsista utrop!

Trio Nebula på TBO – en unik musikupplevelse väntar

Välkomna!

Blås upp affischen på din skärm och sprid budskapet.

Trio Nebula - Mirage in Space 2019 (1)

Jazzig stjärnvän

Mer musik: Gamle MARS-polaren Carsten Nilsson påpekar att han lyssnat in ett gammalt musikprogram med Leif "Smoke Rings" Anderson, i vilket denne berättade om radioproducenten Olle Helander och dennes astronomiintresse.

Och helt rätt. När man går in på gamla utgåvor av Vem är det står det om Olle Helander och hans hobby var – astronomi.

Helander drog ofta ut Smoke Rings på nätterna och visade stjärnorna och hans program från Skansen, Jazz under stjärnorna, var ett resultat av Helanders astronomiintresse.

Olle_Helander_1955[1]

Olle Helander i radiostudion. Bildkälla: Wikipedia

A-bomben som turistmål

Ulf Buxerud, eminent kännare av japansk shisky, har skrivit en förnämlig artikel i Hänt,  tidskriften som Travelers´s Club i Malmö ger ut.

Artikeln handlar om Buxeruds egen jakt på de ursprungliga amerikanska atombombernas olika "turistfällor".

Det är inte tillåtet den dag som är att hur som helst besöka provplatsen för första provtestet (Trinity) vid White Sands, som fortfarande är svagt – men dock – radiakförgiftat.

Att Buxerud inte besökt J Robert Oppenheimers grav är inte så konstigt. Oppenheimers aska spreds över havet vid Jungfruöarna efter hans bortgång på 60-talet.

Här smäller det på Ryugu

När japanernas JAXA igår dan lät sin lilla SCI (Small Carry-on Impactor) ombord på Hayabusa2 störta in på asteroiden Ryugu, såg bildresultatet -klicka upp bilden på din skärm –  ut så här.

20190405b_01[1]

Bildkälla: JAXA

Vi vet fortfarande inte om nån krater har bildats (och vad det i så fall betyder) men det lovar JAXA berätta om framöver.

IAU:s 100-årsbok

En ny bok från proffsastronomernas IAU diskuterar organisationens 100-åriga tillvaro. Jag har inte läst den men förutsätter att författarna, två är ju danskar,  inte har glömt bort sin egen svenskdanske Köpenhamnsprofessor Elis Strömgren som ett par ggr föreslogs som Nobels fredspristagare för sitt arbete efter första världskriget att ena världens astronomer.

Cover of the new book about the IAU

Lämna ett svar