Hoppa till innehåll

Nr 31 2019

Vad ska vår dvärgplanet kallas?

Härom året invigde vi vår unika dvärgplanetskulptur av Stefan Agnani  på Tycho Brahe-observatoriet. Fortfarande går himlakroppen under beteckningen 2007 OR10, men nu är det dags att döpa dvärgen, som är den stärsta icke-namnade himlakroppen i vårt planetsystem.

2007OR10-300x226[1]

Vår dvärgplanetskulptur, dvärg med måne, på TBO – med suggestiva reflexer. Bildkälla: TBO

Det är yrkesastronomernas international IAU som bestämmer numera vad himlakroppar ska kallas. IAU har till och med officiellt fastslagit att t ex Betelgeuze ska kallas Betelgeuze. De klassiska stjärnnamnen får vara kvar.

Men 2007 OR10?

Upptäckarna – i upptäckartrion ingick Megan E Schwamb, som doktorerade på fyndet 2010, legenden Mike Brown och David Rabinowitz –  har tio år på sig att lämna in namnförslag, och nu vet de så mycket om dvärgen att det är dags att genomföra en dopceremoni. Tre förslag är på gång, bl a vikingasagans Vili som hos oss också kan kallas Vile eller Wili.

Konkurrerande namnförslag är mandaringuden Gonggong och Holle från den germanska sagovärlden.

odin_vili_und_ve-raf85db8361784bf2b2c43bf8f956a024_xvuat_8byvr_630[1]

 

På Wikipedia står följande om Vile: 

"

Vile (även Vili eller Wili) är en gud i nordisk mytologi. Vile är, liksom bröderna Oden och Ve, son till Bor och jättinnan Bestla samt sonson till Bure. Namnet betyder "vilja".

Oden, Vile och Ve dödade jätten Ymer. Av hans kropp skapade de jorden och himlen, och av några trästockar vid havsstranden skapade de de två första människorna, Ask och Embla. Völuspa anger Oden, Höner och Lodur Vile och hans broder Ve tog över Odens styre under hans frånvaro och dessutom delade de på hans hustru Frigg.

Brödernas namn var ursprungligen en allittration (V)oden, Vile och Ve.

"

Dvärgplaneten utforskas ständigt och i dag vet vi ju att den har en rödaktig yta, att på ytan förekommer fryst metan och is och att den har en måne. Den anses ha den längsta rotationen bland Kuiperbältets objekt.

Hubble-Spots-Moon-Around-Dwarf-Planet-2007-OR10[1]

Dvärgen med sin måne. Bildkälla: HST

Vad händer nu?

Vår ordförande Peter Linde, som ju Skype-intervjuade Meg Swam i samband med vår skulpturinvigning, är i kontakt med henne och vi måste oavsett hur det går med namnandet ha en egen liten dopceremonial ute på TBO när det blir aktuellt.

Lästips!

* Megs faktafyllda blogg på Planetary Societys sajt finns här:

http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/2019/or10-needs-a-name.html

* Och här kan du rösta fram vikingadvärgen:

https://2007or10.name/index.html#vote

10 maj är sista dag att rösta.

Senaste nytt om 2007 OR10

I den  senaste rapporten om "vår" dvärgplanet våren 2019 berättas med utgångspunkt bl a från rymdteleskopet Hubble ST:s mätningar av månen i systemet att 2007 OR10 är den femte mest massiva dvärgplaneten efter Eris, Pluto, Haumea och Makemake, att storleken ligger på 1200-1500 km och att densiteten är ovanligt liten för en så stort dvärg (runt 0,9 g/kubik-cm).

Månens banexentricitet skattas till e≈0.3 och dess diameter till Deff <100km​.

Lämna ett svar