Hoppa till innehåll

Nr 32 2019

Supernovan i M 100 fotad från "Mount Beddinge"

Tack till Håkan Barregård, som dokumenterat supernovan i M 100-spiralen (SN 2019ehk) – klicka upp bilderna på din skärm: :

m100m2x50 (3)

SN2019ehk (1)

Tekniska data från Håkan hittar du på astronet.se-sajten:

Senast nytt från yrkesastronomerna bekräftar smällen som en ung kärnkollapsande supernova. Gas- och stoftexpansioner på 15 000 km/h noteras.

Sexårige Leo är en av oss

Vår barnverksamhet på Tycho Brahe-observatoriet är unik, det vet vi,  och allt beror på vår astropedagog Peter Hemborgs insatser.

Nyligen fick Peter ett uppskattande brev av helsingsborgaren Björn Wannberg, som var på måndagsvisning med familjen inklusive sexårige sonen Leo.

– Jag ville bara tacka igen – det var fantastiskt kul för Leo (och hans föräldrar), för att inte tala om inspirerande och fantasieggande! Vi pratar en hel del om rymden hemma, men det blev mycket verkligare att höra det från dig – optimismen smittade verkligen av sig, skriver Björn i ett mail till Peter. 

 
TBO-Måndagsvisning-2019-04-29-3[1] - kopia
Leo inspekterar våra instrument. Foto: Jon Saalbach

´Oumuamua fortfarande på tapeten

Problemen med den avlånga "cigarren" från den interstellära världen ´Oumuamua, fortsätter att dominera kometforskarnas tankar. Himlakroppens "ickegravitationella acceleratíon" ställer till det. Om det inte är solens strålningstryck som ligegr bakom, kan det vara vattenutströmning? Eller är cigarren en flisa som fått fart av en större havererande komet? Elller…?

Dags skörda solen

Svenska Dagbladet har haft ett antal artiklar om hur viktig solenergin borde vara för oss. Massor av ny teknik och forskning är på gång.  

Skrota bruket av de fossila bränslena så fort som möjligt och använd den bästa atomkraften som finns, den hos vår hemmastjärna. Vilket får mig att undra hur denna totalt ovetenskapliga slogan kunde få sånt genomslag:

atomkraft[1]

Om man inte vet att solenergin baseras på kärnkraft är man inte värd att tas på allvar. FAKE!!!

Mer ovetenskap…

Jag fick denna karta över planetsystemet härom dan. Wow!

mkeokjhlfmhanfkn

 

 

 

Lämna ett svar