Hoppa till innehåll

Nr 39 2019

 

Arlanda-Jupiter på plats!

Gösta Gahm rapporterar från invigningen av Jupiter på Arlanda.

– Det blev en fin invigning av Jupiter och galileiska månarna på Hotell Clarion/Arlanda, rapporterar vår medskapare av skalenliga SSS (Sweden Solar System) med Globen som "solen" i systemet.

ringen(GG)

En vacker ring symboliserar Jupiter…

Jup+LiteFolk

… som ingen hotellbesökare eller Arlanda-resenär lär missa. i fortsättningen. Foto från invigningen.

Bland talarna fanns VD:n för Storebrand Fastigheter, som ju såg till att projektet kunde finansieras, Prof. Stas Barabash från Ins. f. rymdfysik Kiruna (talade om svenska instrument på Juice,, Andreas Fries, kundansvarig på Strategisk arkitektur – de stod för gestaltningen och så Gösta och  Nils Brenning förstås.

– Trion "Soffgruppen" gav oss himmelska toner och framförde t ex "Fly me to the moon".

JupiterSkylt

Info om Jupiter, dess månar och utforskningen av gasjätten beledsagar den nya Jupiter-utsmyckningen.

– Själva gestaltningen är suverän. Jupiter är en upplyst ring, för någon 3D-modell fick helt enkelt inte rum. Den är fin och informationen på stora belysta tavlor är mycket bra. Månarna (skalade i avstånd från Jupiter och storlek relativt Globen) är upplysta och även de har en sammanfattande informationstavla. Den yttersta månen Callisto befinner sig strax innanför Sky City vid ingången till Hotell Clarions reception.

Tack till Gösta och Lars Karlsson för bildbevisen ovan.

Starlink hot mot radioastronomin

Elon Musiks SpaceX Starlink-projekt kan hota utforskningen av Big Bang, påpekas här. Tack till Lars Olefeldt för lästipset.

Chalmers 1:

Onsala ingen vanlig "turistfälla"

W-bloggens medarbetare Christian Vestergaard passade på att härom dan äntra en buss med målet vår diamant inom svensk radioastronomi: Råö, Onsala Space Observatory, OSO, med dess spänannde antenner, både ortodoxa skålar och oortodoxa byggen.

Solen var framme och gav Christian en flott solhalo över den klassiska 25-metersantennen!

61322698_1147919808724156_603346646280962048_n[1]

Solen med vidhängande halo höll sig framme.

59592867_448464392592721_2947026689579810816_n[1]

25-metersantennen med "Golfbollen", radomen i bakgrunden, som…

DSC00669

… inuti ser ut så här, ett stabilt bygge i cement och metall.​

61358737_2210008219047282_3845108749219921920_n[1]

W-bloggens utsände på plats.

Det första som besökarna fick göra var att lyssna på Rymdobservatorie-informatören Robert Cumming, som höll ett spännande föredrag om svarta hål.
Det var hela tre busslaster som dök upp, så slutsiffran var ca 150 närvarande.
Mors dags-resorna arrangeras av Kungsbacka turistbyrå i samarbete med Chalmers. 

Chalmers 2:

Orion B och Hästhuvudet utmanar forskningen  

Hästhuvudnebulosan i stjärnbilden Orion är en av himlens mest kända former, och syntes nyligen bakom Australiens spektakulära nummer i Eurovision Song Contest. Hästhuvudet ligger i utkanten av Orion B, ett av två stora nätverk av kosmiska moln som syns på himlen nära stjärnbilden Orions bälte. Astronomer tror att många nya stjärnor skulle kunna födas i Orion B – men tvärtom är födelsetalet ovanligt lågt.

I en ny studie förklarar ett forskarteam lett av Chalmersastronomen Jan Orkisz varför: de kosmiska molnstrimmorna i Orion B är ännu unga och har helt enkelt inte hunnit bilda nya stjärnor än. Studien presenteras i en artikel i tidskriften Astronomy & Astrophysics.

fpkw6q7ft7bcmcihozof[2]

Det kosmiska molnet Orion B, där hästhuvudsnebulosan här syns i övre högra hörnet. Bilden visar utspridningen av 13CO, en kolmonixid-isotop. Bild: Iram, Institut de Radioastronomie Millimétrique

– Den närliggande molnkonstellationen Orion A har liknande strimmor, men till skillnad från Orion B är A:s strimmor massivare, de hålls samman av gravitation och här pågår en aktiv stjärnbildning. Skillnaderna kan vara ett tecken på att Orion B är ett mycket märkligt moln. För trots sin storlek och massa är Orion B känt för sin låga stjärnbildningsaktivitet, säger Jan Orkisz.

– Men vår tolkning är snarare att Orion B helt enkelt är ett moln i ett tidigare utvecklingsstadium: molnets finstrimmiga arkitektur visar redan likheter med mer utvecklade miljöer, och stjärnformationen i strimmorna kan därför bli mer aktiv i framtiden. Om så är fallet visar det också att de här molnstrimmorna spelar en viktig roll tidigt i utvecklingen av interstellär materia, eftersom de börjar strukturera gasen innan tyngdkraften har tagit över, avslutar Jan Orkisz.

Fortsatta studier av Orions kosmiska moln kan därför hjälpa oss att förstå de olika faser som den interstellära materian genomgår.

PS.

Texten ovan baseras på pressmeddelandet: Filaments around the Horsehead Nebula are still too young to form stars, från Iram, Institut de Radioastronomie Millimétrique.

100 år sen Einstein/Eddington-förmörkelsen

IAU erinrar om paradigmskiftet 1919. Rapport här!

iau1907a[1]

Bildkälla: IAU

Lämna ett svar