Hoppa till innehåll

Nr 41 2019

Unik live-film från solförmörkelsen 1900

Utan våra extraögon skulle W-bloggen stå sig slätt, så tack till Tomas Diez som fått ögonen på en story om den första filmade solförmörkelsen överhuvud taget:

Året var 1900 och Nevil Maskelyne, inte astronomen med samma namn som dessutom levde i skiftet 1700/1800-tal,  utan en trollkarl som började satsa på film istället, var på plats i North Carolina, USA.

0[1]

Animationen finns inbäddad på sajten ovan.

Filmen har restaurerats av British Film Institute (BFI) sedan den hittats i gömmorna hos Royal Astronomical Society.
Redan 1898 försökte Maskelyne filma en solförmörkelse i Indien men hans upptagningar, när de väl var burkade,  stals och har aldrig återfunnits.

Releasefest för Rymdens alfabet

Mikael Strandänger tipsar om att vi är varmt välkomna på releasefest för Maria Küchens nya bok Rymdens alfabet (Natur och Kultur)  i Stockholm 11 juni, Rönnells klassiska antikvariat på Birger Jarlsgatan 32.

I Rymdens alfabet ger sig Maria Küchen i kast med allt som hör rymden och Apollo 11:s måntur för femtio år sedan till: astronauterna, rymdbaserna, dräkterna, farkosterna, månlandningen och exakt vilken sorts penna det var som Buzz Aldrin tog hjälp av för att laga den trasiga strömbrytaren när det var dags att återvända till jorden.

9789127158269_rymdens_alfabet

Boken och dess…

Från Bajkonurs heta stäpper reser Küchen till Cape Caneveral och bevittnar hur Spacex Falcon 9 fyller lyften med ett mullrande dån och skjuts upp mot himlen.

Under kvällen blir det samtal om boken, diktuppläsning med Petter Lindgren och musikframträdande av jazzsångerskan Lina Nyberg och pianisten Lisa Ullén.

Maria Küchen foto Ulrik Fallström 2

… författare. Foto: Ulrik Fallström

Fri entré, men OSA via: http://bit.ly/rymdensalfabet

Solen en kokande häxkittel

Som framgår av sajten astronet.se har vår ASTB:are Håkan Barregård även börjat specialstudera solen med sin optik:

m_5797[1]

Dagens stjärna som vårt planet/solsystems "kokande häxkittel" bär verkligen skäl för namnet.

ESO övar inför kommande smällar

De unika egenskaperna hos SPHERE, ett instrument på ESO:s Very Large Telescope, gjorde det möjligt att den 25 maj ta de hittills skarpaste bilderna av en förbipasserande småplanet. Det aktuella objektet utgjorde inte någon fara för jorden, men forskarna tog vara på tillfället att öva på rutinerna inför kommande upptäckter av potentiellt farliga jordkorsande småkroppar, så kallade Near Earth Objects (NEO), då snabba insatser från bland annat ESO kan bli nödvändiga.

Denna bild visar de observationer som SPHERE gjorde av småplaneten 1999 KW4. Vinkelupplösningen i denna bild kan jämföras med en skyskrapa i New York observerad från Paris. Den vänstra panelen visar observationen som gjordes med SPHERE och den högra visar en konstnärlig tolkning av hur objekten kanske ser ut i verkligheten.

eso1910a[1]

Bildkälla: ESO

Hela ESO-relisen här.

D-dagens astronomi

I en relis från Texas State University – den ursprunliga rapporten publicerad i Sky & Telescopes webb – diskuteras D-dagens (6 juni 1944) astronomi i detalj. Rekommenderas!
En del i historieskrivningen måste uppenbarligen revideras.
 
Olson+1+Omaha+Beach+US+Coast+Guard+Dept+of+Defense+photo[1]
 
En ikonisk bild från landstigningen vid Omaha Beach 6 juni 1944 – vad betydde astronomernas beräkningar av månljus, tidvatten m m för den historiska operationen? Bildkälla: Coast Guard Chief Photographer Mate Robert F. Sargent/ U.S. Coast Guard, Department of Defense
 

Lämna ett svar