Hoppa till innehåll

Nr 46 2019

Glad midsommar med nattlysande moln över Malmö

Vår ASTB:are Ann Sidbrant rapporterar om nattlysande moln över rikets tredje stad. Hon berättar så här (klicka på bilderna så får du upp dem i tittvänligt format på den skärm/app):

"Natten till den 18 juli gick jag upp den 17 juli, det vill säga, jag gick upp strax före midnatt. Den astronomiska tiden var alltså strax före klockan 23 på kvällen. Himlen mot nordost glödde akva-blå på det där sättet som det bara kan bli av  kvardröjande skymningsljus.
Mellan trettio och fyrtio minuter senare  tittade jag ut genom mitt köksfönster på Roskildevägen i Malmö igen, och nu var himlen mörk, men det fanns en antydan av svagt lysande moln mot nordost. Klockan bör ha varit mellan halv ett och kvart i ett på natten.
Jag återvände sedan gång på gång till köksfönstret medan de nattlysande molnen lyste allt starkare och sträckte sig högre upp på himlen och längre ut mot öster och väster. När jag gick hemifrån klockan tio i fyra hade himlen blivit ljus, men de före detta nattlysande molnen syntes fortfarande som ljusa strimmor över himlen."

Tack för denna trevliga rapport Ann och dina bilder, en trio återges nedan, får tala för sig själva:

IMG_20190618_022457
 
IMG_20190618_023754
 
IMG_20190618_030654
 
Vad vi vet om dessa högtflygande "moln"? Att de ligger strax ovan 80 km:s höjd, att dess isiga partiklar reflekterar solens ljus som belyser partiklarna från ett läge under vår horisont.
En idé är att här uppe förekommer meteoritstoft, dammpartiklar från planetsystemet på vilka is bildas, så molnen är verkligen både ett astronomiskt och ett meterologiskt fenomen.
En intressant rysk rapport från 2018 kopplar samman de nattlysande molnen i juni 2018 med ett meteoritnedslag 30 mil från Moskva.
 
trevlig_midsommar_13[1]

Lämna ett svar