Hoppa till innehåll

Nr 48 2019

Svenska Astronomiska Sällskapet 100 år:

Vi uppmärksammas på den unika 100-bloggen

Mycket trevligt är att både vår ordförande Peter Linde och er W-bloggsansvarige även är synliga på Svenska Astronomiska Sällskapets 100-årsblogg.

Peter Linde har förtjänstfullt skrivit om Tycho Brahe-observatoriets historia och er egen W-bloggare har synat ASTB-skaparen, prof Knut Lundmarks djupa intresse för totala solförmörkelswer. Det senare bevisat av att han var en av de första astronomer som överhuvud taget observerade från flygplan, om än, det måste erkännas, med ett  vetenskapligt magert resultat..

Bägge inläggen återfinns här: http://100.astronomiska.se/.

Vi (= mängder av astronomer) har nu passerat över femti inlägg på bloggen och vi lägger inte av förrän 100 är uppnådda.

Solförmörkelsen-1954-1024x763[1]

Kanske den märkligaste bilden av alla: En formation av Flygande tunnor  från F6, Karlsborg-flottiljen, under den totala solförmörkelsen 30 juni 1954. Bildkälla: Karlsborgs fästningsmuseum.

ESO direktsänder solförmörkelsen 2 juli

Det fiinns flera möjligheter att live följa den totala solförmörkelsen 2 juli över Chile och vårt stora sameuropeiska ESO-bygge där, t ex här:

https://www.eso.org/public/live/​

Vi har flera av våra egna ärrade solförmörkelsemedlemmar på plats i Sydamerika, så vi förväntar oss spännande, dramatiska rapporter när de väl kommit hem igen.

None

M 51 i olika ljus

På NASA:s Photojournal-sida med senaste nytt fann vi i kväll (30.6) denna kvartett bilder på M51, som ju faktiskt är en dubbelgalax med en sidekick, bägge i NGC-katalogen kallade NGC 5194/5195.

Galaxen ligger på 23 miljoner ljusårs avstånd i Canes Venatici/Jakthundarna.

(a) visar galaxparet i visuellt ljus, bilden tagen med Kitt Peaks 2,1-meters teleskop, (b) kombinerar två våglängder blått och grönt, (c) den infraröda togs av Spitzers IR-känsliga satellit och den högra bilden är dokumenterad av Spitzer i ännu extremare IR-ljus. Mer fakta här.

PIA23128_fig1[1]

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech​

​Eureka!!

Varför finns det en skillnad mellan solens och solliknande stjärnors rotationsplan och det plan som definieras av deras rörelsemoment? Kan det ha med solvindarna att göra? Svar: ja.

En klassisker

Denna klassiska cartoon från 1927 har vi tidigare återgivit, men alla har säkert glömt bort den. Enjoy!

Ungjävlar!

Eclipse observation cartoon, 1927

Lämna ett svar