Hoppa till innehåll

Nr 59 2019

Ditt namn ska vara – Gonggong!

Vår ordförande Peter Linde berättar att vår egen lilla dvärgplanet, som blivit ett fint konstverk ute på Tycho Brahe-observatoriets gård, nu fått sitt namn: Gonggong efter en rödhårig ilsken kinesisk vattengud.

Meg Schwamb, som som står som huvudupptäckare av himlakroppen 2007 OR10, berättar på Planetary Societys blogg att vikingaguden Vili (vår favvo) länge ledde i namntävlingen men sen kom kampanjen för Gonggong igång.

2007OR10-300x226[1]

Stefan Agnanis konstverk på TBO har nu fått det inofficiella namnet Gonggong.

Sista ordet i namngivandet har dock IAU, yrkesastronomernas internationella sammanslutning, som också förväntas namna den lilla månen kring Gonggong, även den med i Stefan Agnanis annorlunda konstverk..

Chandrayaan-2 på plats

Den indiska månlandaren Chandrayaan-2 har inlett sin landningsmanöver (20 augusti). Målet är en mjuklandning vid månens sydpol 7 september.

Mars och Venus i unik konjunktion

24 augusti är det dags för en unik konjunktion mellan Mars och Venus extremt nära solen, därför omöjlig att se för oss. Dock håller SOHO-sonden koll på fenomenet:

latest[1]

Bildkälla: NASA/SOHO

Venus är den ljusa pricken t v, under den till vänster ligger Mars och nästan rakt under Venus stjärnan Regulus. Solens ljus är bortmaskat.

Annorlunda ockultation i Vintergatan

En neutronstjärna, en pulsar, med åtföljande ackretionsdisk, tycks ockultera sin Be-huvudstjärna med jämna mellanrum. En märklig historia av alla märkliga historier i vår vintergata.

Upphittat

När Lars Olefeldt surfade runt i cyberrymden härom dan, upptäckte han denna lilla rara sak:

FB_IMG_1565345432715

Lämna ett svar