Hoppa till innehåll

Nr 66 2019

Bildextra:

Den första interstellära kometen fotad från Skånes horisont

Kolla in "fläcken" på Håkan Barregårds bild så ser du något helt unikt: Den interstellära kometen C/2019 Q4 (Borisov), den första i sitt slag. Statusen för 'Oumuamua diskuteras fortfarande.

Blås upp fotot på din skärm!!!

c2019_q4

Foto: Håkan Barregård

Tid och position för Håkans foto:

2019-Sep-18 03:10 09 02 24.56 +27 55 46.4 17.78 18.39 3.36260437529900 -38.1634399 45.6789 /L 15.1255. Egenrörelse 1.445"/min riktning 126.0 grader.

Håkan mailar följande från sitt arbete på observatoriet i Beddingestrand:
"Tog första bilden redan i lördags men då strulade teleskopstyrningen och jag kom igång ännu senare och då var den knappt synlig mot den ljusa bakgrunden.
Körde ner till obset i går kväll  mitt i åsk/hagelstormen (frun undrade om jag verkligen läst rätt på prognosen). Framåt 11-tiden på kvällen belönades jag av en fin molnfri himmel (med en klart lysande måne, behövdes ingen ficklampa den natten).
Sov några timmar o vaknade kl 3. Fortfarande molnfritt så det var bara att sätta igång. I öster har jag lite väl höga furor (håller på att kapa topparna) så kometen var inte nåbar förrän kl 4 vilket gav mig god tid att förbereda allt. Några minuter efter att jag tagit de första bilderna kom molnen (du kan se strimman på bifogad satellitbild). De var kvar till kl 5 och då hade himmeln redan börjat ljusna i öster.
Nu blir det svårare närmsta 10 dagarna tills det är nymåne. Sen går det nog att få till en bra bild om molnen håller sig borta."
Grattis till Håkan – och stort TACK!
 
moln (1)
 
Johan Warell berättar att kometen är en sann snackis. Elementen är fortfarande osäkra men att banans excentricitet på 3 fortfarande håller, vilket betyder en hyperbolisk bana med rötterna i den interstellära rymden.
 

PS efter pressläggningen

Det har redan producerats vetenskap efter upptäckten av kometen i slutet av augusti. En rapport berättar att kometen sannolikt har haft sin moderstjärna över 1 kpc bort mot Vintergatans skiva och att det är omöjligt att identifiera vilken stjärna.
En annan rapport diskuterar förutsättningarna för att med dagens teknik sända upp en sond, t ex placerad på en Falcon-raket. Sänds ekipaget upp år 2030 är den framme 2045
De flesta verkar överens om att kometens hastighet ligger runt 30 km/s visavi solen och att dess kärna har en storlek någonstans i spannet 500 m-1 km. Kometen har observerats med  Gemini- och William Herschel-teleskopen.
 
 
 

Lämna ett svar