Hoppa till innehåll

Nr 83 2019

Månen i närbild från Mount Hindby

Våra astrofotografer är månadsrasande, som allla vet. När fullmånen sabbar i stort alla Deep sky-fotograferingar, sysslar de flesta i kåren med vapenvård. Men inte vår ASTB:are Hans Hilderfors. För några dagar sen satsade han med liv och lust sin teknik och sin optik på att ge oss "Mount Hindbys" version av månen. Ordet till Hans:

– Som djuprymdsfotograf är man oftast irriterad på månljuset. Härom kvällen klarnade det upp några timmar och månen kom fram över hustaken i min trädgård vid 22-tiden. Jag tog ut min 6-tums refraktor för att roa mig med att panorera över månytan genom lämpliga okular, något som jag inte gjort på många år. Bytte till slut ut mot en kamera och tog 40 bilder som test i snabb följd, exponering cirka 0,01s per bild.

– Stackade sen bilderna i Registax 6 för att optimera skärpan och resultatet blev till min förvåning ganska bra. Upplösningen i bilden är teoretiskt cirka 0,4”/pixel men verklig upplösning nog runt 1,5” vilket motsvarar ungefär 3 km på månytan.

BLÅS UPP bilden på din skärm genom att klicka/dubbelklicka.

Månen 2019-11-14 22.10 (2)

Foto: Hans Hilderfors

Redaktionen på W-bloggen har funderat mycket och gått in om diverse klassiska månkartor (särskilt P Moores och H P Wilkins). Vi misstänker att upplösningen kan definieras av en del småkratrar runt Linné men också den väl synliga Archimedes T-kratern (ligger ungefär  kl 11 inuti Archimedes), vars diameter uppges till just 3 km.

Ett månobjekt 3 km på ett avstånd av bortåt 400 000 km… 

Fakta om bilden:

                      Optik:  TEC 160 FL  f/7

                      Kamera:  ZWO ASI 1600 MM Pro

                      Exponering: 40 x 0.01s

                      Databehandling: Registax 6  samt Photoshop CC

                      Datum: 2019-11-14  22.10 – 22.11

Julklappar i vår smak

Christian Vestergaard tipsar om att NK har en julskyltning på temat "Universum". Mycket trevligt, alldeles särskilt som våra ungdomar inom AU (Astronomiska Ungdom, hos oss här nere kallat MARS!) är med i arrangemanget.

skarmavbild-2019-11-18-kl.-11.18.45[1]

toppbildjulstartsida1[1]

Christian Vestergaard har fått hedersuppdraget att kolla upp julklappar med astronomi och rymdfart som tema, så W-teamet återkommer. Här dock en självklarhet med Per Ahlin som författare:

189232_13100647_o_1[1]

Notabelt är att 19 juni 2020, på tidig förmiddag, ockulterar månen grannplaneten Venus.

Lämna ett svar