Hoppa till innehåll

Nr 84 2019

Musk sabbar för astronomerna

Redan har Musks Starlink-satelliter sabbat för den astronomiska forskningen. På Twitter kan t ex ses hur känsliga upptagningar på Cerro Tololo-observatoriet i Chile omöjliggjorts. Bl a studeras här variabla stjärnor i dvärggalaxer.

EJpOd-0W4AAXUdL[1]

EJpcrN7WsAA7myI[1]

Wow!! I am in shock!! The huge amount of Starlink satellites crossed our skies tonight at . Our DECam exposure was heavily affected by 19 of them! The train of Starlink satellites lasted for over 5 minutes!! Rather depressing… This is not cool!

Makalöst rekord för gammablixtar

Den häftigaste gammablixten (GRB, Gamma Ray Burst) hittills har observerats av HST och andra rymdbaserade gammakänsliga teleskop plus jordbaserade VLT och ALMA:

Objektet kallas GRB 190114C och är resultatet av en kollapsande stjärna, som sprätt i väg en skur partiklar som nått 99,999 procent av ljusets hastighet.

Hela rapporten här (med bilden nedan) – några av de medverkande forskarna är knutna till NBI i Danmark och även universitetet på Island. 

grb2[1]

Gammablixten observerades i början av året – även dess efterglöd höll i sig.  Smällen skedde i det centrala partier i en av två växelverkande galaxer.

Lundmark på 100-bloggen

Johan Kärnfelt har skrivit det mesta värt att veta om Knut Lundmark i SAS100-blogg.  

Farväl Ultima Thule – välkommen Arrokoth

Det är inte lätt med den politiska korrektheten ens inom astronomiska kretsar. Det låg i luften att Ultima Thule, som New Horizons fått blickarna på ute i Kuiper-bältet, har döpts om till Arrokoth, Powhatan-indianernas beskrivning av himlavalvet. Katalogbeteckningen är 2014 MU69,

Ultima Thule har alltför mycket med nazismen att göra. Här i Sverige finns väl fortfarande ett vit makt-band kvar med namnet?

Ny molekyl hittad på Titan

Kolkvätemolekylen propadien har ffg hittats utanför jorden, i Titans atmosfär, berättas här.

Molekylen: CH2CCH2

Nya supernovarester hittade i Vintergatan

Enligt vissa beräkningar bör det finnas 1000-2000 supernovarester i Vintergatan, men hittills har vi "bara" funnit runt 300.

Australiska radioastronomer har dock i ett huj hittat bortåt 30 nya fall i vår hemgalax. Rapporten här!

27-Newly-Discovered-Supernova-Remnants-scaled[1]

Lämna ett svar