Hoppa till innehåll

Nr 88 2019

Karin Lind ny Wallenberg Academy Fellow

Jesper Sollerman meddelar oss denna julklapp/nyhet:

* I stjärnors atmosfär finns ett kemiskt fingeravtryck av det gasmoln som en gång formade stjärnan. Wallenberg Academy Fellow Karin Lind ska med hjälp av avancerade datormodeller kartlägga den kemiska sammansättningen av hundratusentals av Vintergatans äldsta stjärnor, och dra slutsatser om hur dessa utvecklades i galaxens barndom.  

* Tack vare ny teleskopi– och spektroskopiteknik är det numera möjligt att studera vintergatans äldsta stjärnor, som är många miljarder år gammal. De formades några hundra miljoner år efter Big Bang och är fattiga på metaller eftersom många grundämnen ännu inte hade bildats när de föddes.

LindKarin_fotoMarkusMarcetic2[1]

 Foto: Marcus Marcetic

* För att kunna analysera strålningen och spektrumen från dessa tidiga stjärnor har dr Karin Lind  vid Max Planck Institutet i Tyskland, utvecklat en unik och avancerad datormodell. Nu ska hon använda denna modell för att göra en arkeologisk studie av galaxens tidiga historia. Hon kommer att analysera den kemiska sammansättningen av atmosfären hos miljontals stjärnor som har fötts vid olika tidpunkter i olika delar av Vintergatan. Dessutom ska hon undersöka hur gamla de är och hur de rör sig kring Vintergatans mittpunkt. 

* Målet är att skapa en bild av hur Vintergatan utvecklades i sin barndom. Vilken massa hade de första stjärnorna och hur slutade deras liv? Hur byggdes Vintergatan upp med mindre galaxer som byggstenar? Och hur gick det till när de kemiska grundämnena anrikades? 

* Som Wallenberg Academy Fellow kommer Karin Lind att vara aktiv vid Stockholms universitet.

Nasa hittar Indiens "månskrot"

Storyn om hur Nasa:s "månvarvare", Lunar Reconnaissance Orbiter, identifierat nedslagsplatsen för den kraschade indiska månlandaren Vikram, kan vi ta del av här.

content_Vikram_Ejecta_1100px_scalebar[1]

Bildkälla: Nasa/LRO

Neptunusstor planet runt vit dvärg

För första gången har en jätteplanet hittats i en bana runt en vit dvärg, rapporterar ESO.

Planeten förångas i hettan, ett öde som i en osäker framtid kanske drabbar vår egen jord.

Stenkrossen och Mars

Vår astropedagog Peter Hemborg, som alltid har känselspröten ute i trakterna där humanism och astronomi möts, tipsar om denna satsning på Stenkrossen i Lund:

IMG_20191204_143006399 (2)Föreställningen på en timma tar utgångspunkt i psykisk ohälsa, som drabbar fler och fler. Kansker återkommer Peter med en liten recension?

Lämna ett svar