Hoppa till innehåll

Nr 89 2019

Superintressant i Lund

Det var nästintill fullsatt i Lundmarkssalen på astronomiska institutionen i  torsdagkväll (5.12) när vår "astrogeobiolog", prof Birger Schmitz, gästades oss för att prata om smällen i asteroidbältet för 470 miljoner år sedan och vad den betydde för livet på jordklotet.

Auditoriet var på hugget och mötet blev hääärrrligt långt och matigt.

Två saker att notera.

* Birger Schmitz skriver på en bok i sitt ämne.

* Framöver är vi välkomna på studiebesök i hans labb i Lund.

Mötesreferat kommer vad det lider på ASTB:s hemsida.

 IMG_3019 (3)

Foto: Anders Larsson

Nobelpristagarna kommunicerar med ISS

Det verkar inte som att "våra" nobelpristagare i fysik kommer till Lund, men i dag (= 6.12) när de var i Stockholm kopplades de upp till ISS för ett gott samtal – Christer Fuglesang var även han på plats och det blev ett kort meningsutbyte på svenska med ISS-astronauten Jessica Meir.

​Samtalet bl a här:

 https://livestream.com/ESA/NobelPrize

Gåtfulle V A Firsoff

När jag blev intresserad av astronomi på allvar, mötte jag ofta namnet V A Firsoff (1910-1981). Jag köpte hans månatlas, som jag hade stor glädje av. Han skrev även en bok med titeln Strange World of the Moon. På obsis bibliotek i Lund finns en bok av honom från 1963 om – exobiologi.

Firsoff-StrangeWorldOfTheMoon_0000[1]

När jag nu stöter på Firsoffs namn igen, noteras att han på Wikipedia presenteras bl a som "Swedish translator".  Vad och vem översatte han?

På nätet finns en runa över Firsoff författad av Patrick Moore, i vilken denne skriver om en ganska isolerad och stridbar natur som sällan deltog på några möten med astronomer i UK men som var en läst författare. Att han var idrottsman (skidor, bergsbestigning t ex) framgår ur "cv:n". Bl a ska han ha tränat det brittiska skidlandslaget inför vinter-OS 1952.

Firsoff var en av de sista som propagerade för att månkratrarna var skapade av vulkanism, inte meteoritnedslag.

Det finns inga bilder på Ukrainafödde Valdemar Axel Firsoff på nätet.

Vi ska se om vi kan nysta upp lite om honom framöver. Hade han svenska/skandinaviska förbindelser? Någon som vet?

question-mark[1]

Vem var V A Firsoff?

Rymdstyrelsen satsar även på Skåne

En och anann lundensare syns bland de mottagare som Rymdstyrelsen vill satsa forskningsslantar på. En heter t ex Alexander Mustill, knuten till observatoriet i Lund. Han har bl a arbetat med jakten på Planet 9 och arbetar mycket med exoplanetfrågan.

Hjälp Stjärnförsöket – nu!

Från Urban Erikssons projekt Stjärnförsöket, ett sätt att mäta ljusföroreningarna på vår kvälls- och natthimmel, kommer detta påpekande: Att det nu är så mörkt det kan bli på våra latituder. Så hjälp till i projektet,

Info här, t ex om hur du gör ett "teleskop" för att vara med i stjärnmätningarna:

5de9290aba847[1]

Lämna ett svar