Hoppa till innehåll

Nr 7 2020

Tio timmar för att fota ”Hörluren”

Med full datakraft, optik och teleskopteknik har Hans Hilderfors gett sig på Jones – Emberson 1  aka  PK 164+31.1  aka  Hörlursnebulosan, en  ljussvag och svårfångad planetarisk nebulosa (PN).  Den ligger i stjärnbilden Lodjuret på 1600 ljusårs avstånd  från oss.

– Som de flesta PN är det ett litet objekt med en vinkelstorlek på endast 6´.  På grund av detta samt dess låga ytljusstyrka är den svårfångad fotografiskt och på gränsen för vad min utrustning i Malmö klarar av.

Foto: Hans Hilderfors

– Den upptäcktes 1939 på fotografiska plåtar av Rebecca Jones och Richard Emberson vid Harvard College Observatory och namnet PK kommer från de tjeckiska astronomerna Lubos Perek och Lubos Kohoutek som 1967 upprättade en stor katalog över alla då kända PN i vintergatan. 
 
– PN bildas som bekant vid slutet av livslängden för en stjärna med liten massa, mindre än 8 solmassor,  då dess yttre lager slungas ut i det interstellära rummet och resterna blir en liten dvärg centralt belägen i den bildade PN.  PK 164 har som de flesta PN en cirkulär form och dess centralstjärna är en blåvit dvärg med magnitud 16.8  som ligger centralt och syns tydligt i bilden. 
 – Exponeringstiden för bilden är sammanlagt drygt 10 timmar fördelat på två kvällar, 19/1 samt 22/1 i år.  RGB 72 x 0,5min vardera, Hα 36 x 10min, OIII 30 x 5min. Bildstorlek 35´ x 27´. 

Vill du blåsa upp bilden på din skärm rekommenderas denna gång Hans inlägg på astronet:

http://astronet.se/view_image.php?id=5999&mode=large


 PS.

Som den noggranne amatörastronom Hans är har han även identifierat ett antal galaxer i området.

Sök tid på James Webb!

Alla fakta om hur det går till att ansöka tid på kommande rymdbaserade James Webb-teleskopet finns nedan, berättar Peter Linde:

https://jwst-docs.stsci.edu/jwst-opportunities-and-policies/jwst-call-for-proposals-for-cycle-1

Teleskoptiden lär dock redan vara kraftigt överbokad…

Uppsändning i slutet av mars 2021.

Lämna ett svar