Hoppa till innehåll

Nr 9 2020

Senaste nytt om Betelgeuse…

… står i The Astronomer´s Telegram, där stjärnans utforskare vid Villanova University Edward F Guinan och hans kollega skriver. Det händer mycket och den korta rapportens avslutning om den astrofysikaliska förklaringen följer här:

”The light changes also could arise from changes in circumstellar dust and/or variations in localized bright or dark regions on the star. Adopting a more refined determination of the dominant (probable pulsation) period of P = 430 days, the minimum brightness is expected on 21 (+/-7d) February, 2020. The most recent photometric observations indicate that Betelgeuse is currently the least luminous and coolest yet measured from our 25-years of photometry. Observations made over the last few weeks indicate that current dimming could be slowing. Observations (of all kinds) over the next few months will be important. We are preparing a paper on these results for publication. ”

Notabelt i rapporten är det goda förhållandet mellan yrkeasastronomi och amatörastronomi i form av AAVSO, American Association of Variable Star Observers.

Hela rapporten återfinns här:

http://www.astronomerstelegram.org/?read=13439

Själv tycker jag att Betelgeuse sjunkit ytterligare en tiondel ner i magnitudskalan, 1,6-1,7 magn vis, vilket väl bekräftas av detta foto från igår 1 januari (R J Cobain, Nordirland, fotot återgivet på spaceweather.com):

Trafikolycka nära

Två uttjänta trotjänare IRAS (Infrared Astronomical Telescope), uppsänd 1983, and GGSE-4 (Gravity Gradient Stabilization Experiment 4), uppsänd 1967, har varit nära att kollidera, enligt en rapport från LeoLabs som Tomas Diez fått korn på: Satelliterna missade varandra med 18 meters avstånd.

https://medium.com/@leolabs_space/the-iras-ggse-4-close-approach-a99de19c1ed9

Labbet tjeckar 14 000 objekt i låga satellitbanor runt jorden.

Solhot mot jorden

Jesper Sollerman tipsar om artikeln ”När solen hotar jorden” i nyaste Forskning & Framsteg:

https://fof.se/tidning/2020/1/artikel/nar-solens-utbrott-hotar-jorden

Och jag som precis slutat prenumerera!!!

Bilden nedan från f&f:

”The Cow” – kosmiskt mysterium kan ha lösts

Med hjälp av teleskopnätverket EVN, där Onsalas 25-m teleskop ingår, kan ha löst gåtan om ”The Cow”:

Det kosmiska utbrottet AT2018cow förbryllade forskare när det upptäcktes, men nya mätningar talar för att en supernovaexplosion och en nyfödd magnetar ligger bakom källans ovanliga egenskaper.

Jun Yang (Chalmers and Onsala) är en av tre forskare bakom forskningen i Astrophysical Journal Letters. Läs mer hos JIVE: 

http://www.jive.eu/cosmic-cow-explained-radio-signals-point-explosion-and-newborn-magnetar

ALVA bjuder in

ALVA Astronomy Club – lundastudenternas astronomiska förening – flaggar för ett föredrag av  prof. Melvyn B. Davies kallat ”Other Worlds: The Search for a Perfect Home”.

Plats Astronomihuset, Lund, 13 februari – avspark kl 18.00. 

Vår SSS-skulptur sabbad

Naturligtvis, höll jag på att skriva, har vår fina dvärgplanetskulptur ute på Tycho Brahe-observatoriet sabbats. Skulpturen, som är en del av skalenliga Sweden Solar System-satsningen, ska repareras och sättas på plats igen, men när vet vi inte.

Trååååkigt! Nu vet vi hur Zlatan känner sig.

Glada miner i Lund

Efter Anders Nyholms fantastiskt underhållande supernovaföredrag senast (30.1) hos ASTB, denna gång i Lund, drog ett antal gamla MARSianer till The John Bull Pub för att släcka törsten. Där passade från Stockholm nertågade Carsten Nilsson på att reglera ett vad han för länge sen ingått med ordf Peter Linde. Peter, visade det sig, hade överraskande nog rätt, Carsten fel, varför plötsligt Peter blev en tunna öl rikare. Vad vadet handlade om är en väl förborgad hemlighet.

Om eftersläckningen kan läsas på Ulf R:s facebooksida, här nöjer vi oss med ett litet bildbevis av fotografen Lars B Sjöström.

Lämna ett svar