Hoppa till innehåll

Nr 16 2020

Nyordning på Ven med spännande interaktiv del

Vad händer med Tycho Brahe-minnena på Ven, de som så förtjänstfullt uppgraderades i fjor och fick en ny inramning i den gamla avkristnade kyrkan/museilokalen? Nina Petersson, tidigare platschef, avslöjar så här mycket att Tycho Brahe-museet är under en rejäl omorganisation.

Vad ska hända? Bildkälla: Tycho Brahe-museets fb-sajt

– Trots vår stora satsning på ny utställning ska museet nu drivas som destination och inte fortsätta drivas som museum. Utställningen blir dock kvar. Jag är inte längre ansvarig men väntar med spänning på hur den nya organisationen ska se ut.

Nina är däremot ansvarig producent för den produktion som fick regionalt stöd redan förra året, en produktion som är tänkt att öppnas i den lilla filmsalen.

– Det blir en häftig projektionsutställning som öppnar i början av juni, avslöjar Nina och skickar oss ett utställningssynops med bl a följande ingredienser:
* Vi vill genom en social, taktil, visuell och auditiv upplevelse skapa en större förståelse och närvaro för platsen – en länk mellan de arkeologiska föremålen och deras kulturhistoriska sammanhang.

* Vad berättar artefakterna som hittats i och kring Uraniborg? Vilken var deras plats inuti Uraniborg och hur användes de? Här kan besökarna placera ut artefakterna på ett interaktivt bord. Interaktionen triggar igång en animation som projiceras på väggen.

* Animationen beskriver hur det kan ha sett ut i Uraniborg men framförallt berättar den en kort, personlig, nära historia om några av de som levde och arbetade i och kring Uraniborg. 

* Konceptet bygger på flera lager av teknik, där besökaren är aktiv. Genom att besökaren väljer ett föremål startar en reaktionskedja ur vilken berättelsen tar form. Med föremålet som pusselbit aktiveras en modell av slottet och originalföremålet exponeras på väggen, utifrån detta startar en animation av föremålets placering och omgivning på slottet.

* Projiceringen går 360 grader runt rummet och omsluter besökaren – plötsligt befinner besökaren sig mitt i slottet genom en digital rekonstruktion. Besökaren väljer ett nytt föremål och genom fyndmaterialet kan hen fortsätta att upptäcka rum för rum, våning för våning i Tycho Brahes unika Uraniborg.    

Detta låter med förlov – spännande! Kanske får vi löst gåtan med Tychos näsprotes – här en sorgesam bild från i fjor då W-bloggens ansvarige blev biten i näsan av en arg hund (inte vovven ovan) och kände sig som en olycksbroder till Tycho denna Tycho Brahe-dag sommaren 2019.

Vykort från ASTB-medlemmar

Tack till Hans Hilderfors och Mikael Strandänger som skickat ”vykort” från sina senaste utfärder.

Hans befann sig vid Torneträsk för att kika på norrken och  han byltade på sig rejält…

… alltmedan Mikael ser mer ut som en beach boy när han nyligen inspekterade, i Sydafrika, obelisken som sedan 1841 hyllar astronomen Sir John Herschel – det var från denna plats han kartlade södra stjärnhimlens nebulositeter och därmed kunde komplettera fadern William Herschels katalog från norra stjärnhimlen.

Lämna ett svar