Hoppa till innehåll

Nr 20 2020

Fullmånen i färggrann MFF-dräkt 

Tack till Hans Hilderfors, som igår (= 9.3) dokumenterade fullmånen för att locka fram månytans mineralkulörer. Oerhört pedagogiskt!

”Använde mig av en färgkamera  (OSC = One Shot Camera)  för att ta fram ”The Mineral Moon”.  Månen har ju faktiskt färg som går att få fram med manipulering av färgmättnaden i bilden. Färgerna representerar olika mineralkompositioner på månytan. Hög halt av titan ger exempelvis blå färgton. ”

Blås upp bilden på din skärm – nu!!!


Teknikaliteter från Hans:
Optik:  Refraktor 160 mm   f/7  i primärfokus
Kamera:  Zwo asi 533 mc pro
Exponering: 0,01 s    30 bästa av 120 bilder ”stackade” 
  

”Blobben” och den kosmologiska spindelväven

Från Hubble Space-teleskopet kommer en  pressrelis som påpekar den matematiska algoritmlikheten mellan den kosmologiska  spindelväven, dessa gigantiska konstruktioner out there,  och den mera jordnära ”blobben” och dess tillväxt – de har uppenbara likheter med varandra. 

Blobben  är ett mystiskt fenomen, är det ett djur, är det en växt, en svamp, den heter på latin physarum polycephalum – och visst såg jag ett tv-program om denna smarta  ”le blob” för en tid sedan???  Bakom dokumentationen nedan ligger förstås  en sofistikerad datasimulering.

Lämna ett svar