Hoppa till innehåll

Nr 21 2020

Vår Peter ny ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet

Stort grattis till vår ASTB-ordförande Peter Linde, som från och med nu även är ordförande för Svenska Astronomiska Sällskapet, vår riksomfattande paraplyorganisation. Med ansvar för tidskriften Populär Astronomi, stipendier, ADON m fl arrangemang.

Peter har i många år varit vice ordförande i SAS. Vi gläds på Peters vägnar över förtroendet för honom och önskar ett STORT GRANDIOST LYCKA TILL.

Ett stort handfast tack även till  Jesper Sollerman för alla hans insatser genom åren. 

Vad som händer med ASTB, som Peter dirigerat med varm hand, återstår att se.  Vi hoppas på en obruten linje ”uppåt utåt” men det förutsätter fler händer i verksamheten.

Bilden på en glad Peter Linde togs när Eva Jurlander, Peter och jag själv kollade upp Gunnar Larsson-Leanders bibliotek i Lund för någon vecka sedan. En del rariteter kommer att gå på specialloppis inom ASTB.

Foto: Ulf R Johansson

Ordföranden sedan 1919 har i SAS varit följande prominenser:

1919
Karl Bohlin
1926
Hugo von Zeipel
1933
Östen Bergstrand
1942
Nils V.E. Nordenmark
1953
Bertil Lindblad
1958
Gunnar Malmquist
1964
Erik Holmberg
1972
Tord Elvius
1986
Aina Elvius
1990
Per Lindblom
1996
Hans Rickman
2000
Gösta Gahm
2010
Jesper Sollerman

2020 –

U Peter Linde

Den gamle och den nye igår 12.3… Foto: Privat

Max von Sydow en av de våra

Att Max von Sydow var lundensare har framgått ur de seriösa morgontabloiderna. Det gör honom inte per automatik till en av de våra, men ändå var han det: Pappan Carl Wilhelm von Sydow  var en av de lärde i Lund som var med och bildade vårt eget sällskap, Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe 1937.

När vi ute på Ven 2009 sände vi delar av Bert Brechts radiopjäs om Galileo Galilei, inspelad i radiostudion i Malmö i slutet av 1950-talet med Bengt Ekerot som regissör,  så var det med von Sydows sonora röst som Galilei dånande över högtalarna. Det var – stort!

På Ven deltog högst live  skådespelaren och regissören Arne Strömgren, som även han hade – som ung och framåt skådis – en roll i radiopjäsen. 

Nedan en bild från filmen Blixt Gordon, i vilken von Sydow spelade universums härskare… en drömroll.

 

Här regnar det järn

Vad sägs om ett uppfriskande, svalkande järnregn på 2400 gr C? ESO-rapporten om en exoplanet med det annorlunda vädret här.

Beslöjad Venus

En tråkig bild på Venus från i förrgår, tycker Hans Hilderfors

–  Tog den mest för att träna planetfoto inför höstens Mars-opposition.
Inga molnstrukturer syns på denna RGB-bild, för detta krävs i regel foto tagna genom UV- och/eller IR-filter.
 

Annorlunda foto från Slottsparkens obsis

Tack till Pettzy Ahlström på Malmö Stadsarkiv som fortsätter göra märkliga fynd. Vem är denne man som ståtar vid Ön i Slottsparken, där Lars Björkegrens privatobservatorium låg på 1910-talet?

Bildkälla: Malmö museum/Stadsarkivet i Malmö

Lämna ett svar