Hoppa till innehåll

Nr 23 2020

Leif Anderssons pris till ung astronom

Så utomordentligt trevligt: För tredje gången har The Leif Andersson Award for Service and Outreach utdelats vid LPL i Tuscon, Arizona, berättar hans dåvarande hustru Gloria McMillan.

Som väl alla som läser W-bloggen vet var Leif en av våra tidiga MARS-medlemmar i Malmö/Lund-territoriet, sedan segern i SVT i ämnet astronomi en tv-kändis och så småningom, efter studier i Lund, en välkänd svenskamerikansk astronom – med tiden knuten till LPL, Lunar & Planetary Laboratory – med Pluto och dess måne Charon som specialitet. Leifs namn är även förknippat med en stor NASA-katalog över vår egen månes alla kratrar (av vilken en bär hans namn!). Naturligtvis har han en asteroid uppkallad efter sig.

Tyvärr dog Leif bara 35 år gammal i cancer.

2018 instiftades vid LPL priset till Leifs ära, och det är notabelt att här hemma diskuteras då och då inom akademin om ”outreach”, universitetens tredje uppgift, inte borde vara meriterande.

Årets Leif Andersson-pristagare heter Allison McGraw. Att hon är kvalificerad för priset råder ingen tvekan, när man tar del av motiven för hennes prisnominering. Tyngdpunkten ligger på hennes insatser inom ett populärt projekt som kallas TAPS aka The Art of Planetary Science.

Congrats from Leif´s old friends in Sweden!

Bildkälla: The University of Arizona/LPL

Det var roligt att privat umgås med Leif (och Gloria) när de var hemma, och när jag ändå var i Falkenberg, vilket jag oftast var på somrarna, var det självklart att besöka Stenastorp, där föräldrarna hade jordbruk, och dessutom åka ut och titta på en av Leifs geologiska favoriter: en artesisk källa i närheten av det halländska hemmet.

Leif var även en stor science fiction-vän. Han författade bl a en katalog över svensk sf-litteratur.

I bilden nedan, tagen nån gång på sen 1960-tal, står Leif som tvåa fr h. Vi besöker Lunds Observatorium och på bilden återfinns, som jag räknar, nästan 3,5 kommande astronomi- och teoretisk partikelfysik-professorer. Senior i gänget var Gunnar Larsson-Leander, som nyligen gick bort nästan 102 år gammal.

Foto: Leif Petersson

Lämna ett svar