Hoppa till innehåll

Nr 27 2020

Malmö och Göteborg simmar i samma båt:

Tufft för unga och skolor i coronatider

Coronatsunamin sveper även över den astronomiska communityn, konstigt vore det annars. Men det går att krångla sig förbi vågskvalpet med lite smartness: Peter Hemborg, vår egen astropedagog inom ASTB, kunde härom sistens med Jon Saalbachs hjälp  köra ett par av sina möten  med den unga generationen helt virtuellt (via Skype). Det gick perfekt, och  alla var glada och nöjda. Fortsättning följer!

Resultatet finns bl a på Youtube och här på några ytterligare bildbevis:

I Göteborg såg det riktigt bra ut i början av året, då Katja Lindblom efter alltför låååång tid i ide till följd av rent politiska, ogenerösa dumåtgärder, kunde starta upp skolverksamheten på Slottsskogsobservatoriet igen. Kickstarten följdes tack vare coronaviruset av en efterföljande – tvärnit. Enormt tråkigt! Och av såna ryck mår ingen av oss bra i längden, ärligt talat.

Efter sju sorger och åtta bedrövelser kunde Katja köra igång igen i mitten av januari. Det började med skolverksamheten, för som Katja påpekar: Då blir det svårare för diverse involverade parter som Göteborgs kommun och Västra Götalandsregionen (som betalar hyran) att ignorera observatoriet och dess verksamhet, framför allt som där rent faktiskt bedrivs verksamhet.

So far so good.

Verksamheten drogs alltså igång, det blev snabbt fullbokat trots att observatoriet nu måste ta betalt för lektionerna sedan stödet från Göteborgs kulturförvaltning upphört,  men så kom den där tvärniten i form av Covid-19. Med följd av obsis åter står tomt, skolklasser får inte åka kollektivt hur som helst.

Nu får vi se vad som händer, oppositionspartierna i Göteborg har lyckats köra över den regerande alliansen och i både KS och KF få igenom ett yrkande om kommunalt stöd på 0,5 miljoner kr till observatoriet under 2020. Med förhoppning om fortsatt stöd över tid. Närmast väntar ett godkännande i Grundskolenämnden 18 april.

Katja tipsar om denna länk på stans hemsida. Scrolla ner till paragrafen 20.

Vi håller tummarna för Katja, som ju vill jobba med det hon är bäst på (visat genom Lundmarkpriset): att förmedla entusiasm, kunskap och insikter om vår fantastiska vetenskap till omvärlden.

Min gamle kollega från Expressen/KvP/GT Lars Näslund (vi gjorde bl a en ganska så dramatisk ubåtsresa tillsammans med start i Göteborg) jobbar numera för DN:s nystartade Göteborgsredaktion och skrev om det politiska spelet bakom ”ickestödet” till observatoriet för några veckor sedan.

Upphittat: En ny sorts himlakroppar

Det är särskilt roligt när astronomer upptäcker något helt nytt. Som nu dessa märkliga ”svansar” förbunda med protoplaneter och ackretionsdiskar runt  protostjärnor.

Vad är det vi tror vi ser? Med hjälp av datasimuleringar (”numerical hydrodynamics simulations”) tror sig några forskare ha hittat lösningen:

1. Att vi ser utkastade gasklumpar från ickestabila protostellära diskar ELLER, och nu blir astrohistorikern i mig nyfiken, 2. att vi ser störningar i diskarna genom en främmande stjärnas intrång.

Alternativ 2 betyder ju en sorts sofistikerad renässans för James Jeans gamla teori om planetbildning genom stjärnmöten. Hmmm. 

Upphittat: Mellanstort svart hål

Nu är det bevisat enligt HST aka Hubble Space telescope att mellanstora svarta hål finns. HST-upptäckten fokuserar på en tät klotformig stjärnhop.

Det svarta hålet har en massa motsvarande 50 000 solens.

Det svarta hålet bär katalogbeteckningen 3XMM J215022.4−055108 och ligger inom den vita cirkeln. Avståndet är långt bortom Vintergatan, stjärnhopen tillhör galaxen i mitten. I bakgrunden ytterligare en spiralgalax vänd en face mot oss.

Bildkälla: NASA, ESA, and D. Lin (University of New Hampshire)

Venus i möte med Plejaderna

Just nu möts Venus och Plejaderna på stjärnhimlen. Mängder av bilder bl a på spaceweather.com.

Var la Lundmark hatten?

1951 gjorde veckotidningen Se ett stort reportage om Knut Lundmark – han var till och med omslagspojke – och en av bilderna av Se-fotografen Hans Malmberg i reportaget visade honom vid refraktorn på Lunds obsis.

Min fråga: Var la Lundmark sin hatt?

Lämna ett svar