Hoppa till innehåll

Nr 33 2020

Många astronomer har nominerats till nobelpriset i fysik

Just vid denna tid på året har ansvariga inom nobelkommittén för fysikpriset börjat fundera på lämpliga kandidater, de vaskas fram lugnt och metodiskt. 31 jnuari stängdes möjligheten för att nominera forskare till årets pris.

Numera är det möjligt att fram till 1966 ta del av alla namn som nominerats. Och då hör det till saken att många astronomer genom åren faktiskt har föreslagits men väldigt få fått priset. Det började första året 1901 med att William W Campbells namn nämndes, han var chef för Lick-observatoriet i Kalifornien, dåtidens största.

Från 1913 flera år framåt in på 20-talet – sista gången 1934 – nominerades solforskaren och observatoriebyggaren George Hale, men han fick aldrig priset.

I över tjugo år nominerades George E Hale till nobelpriset. Sista gången 1934. 1938 avled han.

Notabelt är att Walter Adams nominerades 1920, samma år som vår lundaprofessor C V L Charlier föreslog Albert Einstein.

Under 30-talet nominerades Ira Bowen, H N Russell, Arthur S Eddington, H C Urey.

Allra märkligast i mina ögon är förslaget att den brittiske premiärministern Neville  Chamberlain skulle erhålla fysikpriset 1940. Han var inte fysiker men förslagsställaren menade att hans insats för världsfreden gjorde att det fredliga forskningssamhället kunde arbeta vidare. Men så blev det ju inte.

En udda kandidat till fysikpriset -Sir Neville Chamberlain.

Notabla namn på 40-talet är George Gamow, som föreslogs av Hannes Alvfén, Bernard Lyot är ett annat namn, och på 50-talet hittar vi namn som Bengt Edlén, Edwin Hubble, George Lemaitre, H D Babcock, Horace Babcock, Robert Oppenheimer  m fl i rullorna – lundafysikern Edlén  föreslogs ett år av Harlow Shapley.

Intressanta namn på 60-talet är Hendrik ”Henk” van de Hulst,  Jan Oort, James  van Allen, Marten Ryle, Sir Bernard Lovell, Hannes Alfvén, Maarten Schmidt – 1964 nominerade Urey den berömda kvartetten Margaret Burbidge, Geoffrey Burbidge, William Fowler, Fred Hoyle – närmare än så kom aldrig Fred Hoyle priset.

För den historieintresserade är det naturligtvis intressant att Elis Strömgren, helsingborgaren som blev professor vid Köpenhamns observatorium,  föreslogs till Nobels fredspris både 1920 och 1922, detta för sin insatser för att ena den astronomiska gemenskapen över hela världen inklusive Tyskland. Bland de som pläderade för Strömgren var den socialdemokratiske politikern och ekonomen Ernst Wigforss.

 

M81 och M82 från Lunds horisont

Nyvalde styrelseledamoten i ASTB Filip Jönsson lyckades härom kvällen fånga in M81 och M82 på Lunds stjärnhimmel.

–  Första gången jag jobbar med galaxer i editeringen så är säker på att nästa gång blir de ännu skarpare. Men jag är väldigt nöjd ändå! 

Bildfakta: 50×30″ lights, 15×30″ darks och 50 bias frames, inga flats. Stackad i DSS och editerad i Photoshop.

Tittips: Dubbelklicka upp  bilden på din skärm. Foto: Filip Jönsson

Dagens jubilar!

Grattis till Hubble Space Telescope, som i dag firar 30 år.

Nån ”30-årskris” är inte synbar, tvärtom jobbar teleskopet mer än någonsin.

Jubileumsdagen har fokus på de allra yngsta, som också är de allra vetgirigaste. Det vet vi själva ute på TBO.

Loggan för HST-kidsen ser ut så här:

En förnämlig Youtube-film om HST finns för övrigt här:

Lämna ett svar