Hoppa till innehåll

Nr 36 2020

Nobelpriskandidaten Margaret Burbidge ur tiden

Det såg nästan ut som en tanke: I W-bloggen nr 33/2020 skrev jag om alla astronomer som nominerats till Nobels fysikpris åren 1901-1966. En av dem som nämndes var Margaret Burbidge, som nu, visar det sig, har lämnat oss 5 april i år. 101 år gammal!

I Dagens Nyheter skrev Bengt Gustafsson, vår pensionerade astronomiprofessor i Uppsala, och berättade där förtjänstfullt om hennes liv. T ex om arbetet som observerande astronom under mörkläggningen i London under andra världskriget (bomber föll i närheten), inte helt ojämförbart med fallet Walter Baade som under kriget fick tillstånd, så tysk han var, att arbeta med Mt Wilson-bjässen alltmedan Los Angeles låg nermörkat.

Till en av Burbidges stora insatser var att skapa ett av de centrala instrumenten ombord på Hubble Space Telescope.

Burbidge drabbades som många av sina kvinnliga kolleger av tidens alla fördomar och hon fightades hela livet för kvinnors jämställdhet inom vår vetenskap. Den ultimata oförskämdheten måste ha varit då hon utsågs till chef för Greenwich-observatoriet men titeln ”Astronomer Royal” gick till en manlig  astronom.
Gustafsson påpekar, att efter en vistelsen i USA återvände makarna Burbidge  till England för att i samarbete med Fred Hoyle och Willie Fowler (legendariska kvartetten B2FH) unersöka hur grundämnena bildats av olika kärnprocesser i stjärnor. Detta ledde 1957 fram till en lång epokgörande artikel med Margaret Burbidge som första författare i Physical Reviews, en artikel som var en avgörande anledning till att Fowler fick Nobelpriset i fysik 1983.
När de gåtfulla kvasarerna – som vi i dag vet har supermassiva svarta hål i sitt inre – upptäckts 1963, blev dessa ett av paret Burbidges huvudintressen.

Från den virtuella utställningen Fred Hoyle: An Online Exhibition. På bilden fr v  Margaret och Geoffrey Burbidge, Willy Fowler, Fred Hoyle. Året var 1971. Foto: © Don Clayton.

Parentetiskt påpekar Gustafsson att Burbidge lär ha varit en formidabel förare av sin Jaguarbil!!!

Hennes korta självbiografi Watcher of the Skies finns här på nätet.

DN-fakta om Margaret Burbidge 1919-2020:
* Brittisk astrofysiker. Utbildade sig i London men flyttade sedermera till USA där hon också avled.
* Gifte sig 1948 med Geoffrey Burbidge, teoretiskt inriktad astrofysiker. Paret fick en dotter, Sarah, född 1956.
* Blev den första kvinnliga direktören för det kungliga Greenwich-observatoriet 1962.
* En av de främsta och mest inflytelserika personligheterna i kampen för att få slut på diskriminering av kvinnor inom astronomin.

Klassisk komet – men bara synlig på dagtid hos oss…

Tack till Hans Hilderfors, som tipsar om kometen SWAN (C/2020 F8 SWAN) som hos oss bara ”syns” på dagtid just nu. För fotot nedan svarar Ted Lekatsas i Australien:

Fler detaljer om Teds foto här.

Det notabla är att kometen, som väntas bli ljusstark och når oss på norra halvklotet om någon vecka då den lägger sig nära Capella, upptäcktes av SOHO aka Solar and Heliospheric Observatory 25 mars i år. SWAN står för Solar Wind ANisotropies

Kometbanans excentricitet uppskattas till det intressanta 1,000.

Starlink än en gång

Elon Musk-företagets Starlink-projekt har nu fått Mr Musk att dra åt sig öronen. Löfte ges om att satellitarmadan ska bli osynlig för blotta ögat en vecka efter uppskjutning och dessutom ska satelliterna besprutas med färg så att de inte stör jordbaserade observationer.

En god sammanfattning  av astronomernas syn på saken finns här.

Peter Modie ur tiden

En tanke till familjen Peter Modie, Peter som gått bort 84 år gammal. Peter var en god vän och skapare av bildbyrån IBL i Ljungbyhed. Han lät mig alltid plocka russin – gratis – ur hans digra bildarkiv till W-bloggen.

När IBL drog igång avslöjade Peter att IBL stod för ”I bananlådan”. När han och hans medarbetare i företagets början sakade bilder, slängdes dessa i en bananlåda. Mera seriöst stod förkortningen för Institutet för Bok och Layout , senare Information, Bild & Läromedel,

Peter Modie där han älskade att arbeta – i bildarkivet på IBL. Bildkälla: Mujo Korach, Historisk bildbyrå, Ljungbyhed

En fantastisk, stridbar företagare och ett härligt bollplank om allt mellan himmel och jord. Golf t ex. Eller om den sataniska antisemitismen som återkommit till Sverige. Vi skulle egentligen skrivit en bok tillsammans om fenomenet, men så blev det inte.

För tre år sedan kom Peters sista bildvänliga bok, 750 nedslag i historien – Från alkemi till Ötzi. Medförfattare Martin Borg.

Inga medaljer – tacka coronaviruset för det

Astronomical Society of the Pacific, en ärevördig institution i våra led,  ställer in allt utdelande av årets  priser, hedersmedaljer, m m.

Tycho Brahe och pesten

Skånehistorikern Sven Rosborn har inlett en serie föreläsningar på Youtube. Den första handlade om pandemier i Skåne och bl a kom han in på Tycho Brahes recept mot pesten: I ett brev till en Köpenhamnsprofessor 1571 berättar Tycho om sina botemedel. 

Jag har läst det där brevet, skrivet till vännen, reskamraten m m Anders Sörensen Vedel, och i det anför Tycho diverse medel mot farliga frossor och febrar. ”Många botas även genom att bära om halsen en i ett nötskal innesluten, levande, stor spindel, ända tills denne dör….” (Ur Tycho Brahes brevväxling, från latinet av Wilhelm Norlind, 1926)

Det fanns ingen Anders Tegnell på Tychos tid! 

Lämna ett svar