Hoppa till innehåll

Nr 38 2020

Nerstängt – men inte i jakten på supernovor!

Jag trodde att all supernovajakt från Zwicky-maskineriet lagts i malpåse nu under coronaeländet, men icke. Så grattis till vår kompis och SN-jägare i Stockholm Jesper Sollerman som härom dan med hjälp av SN-inriktade  Palomar 1.2m Oschin-teleskopet hittade en ny supernova i den klassiskt ”SN-täta” galaxen M 61 (ingår i galaxhopen i Virgo/Jungfrun):
Fakta om SN 2020jfo här. 

Allt pekar på att vi rör oss med en Typ II-smäll, det vill säga en ”implosion-explosion” av en tung stjärna. Först kollapsar den och sen kommer en våldsam rekyl.

Jesper menar att smällen bör kunna observeras här i Skåne eftersom Virgo/Jungfrun står bra till sent på kvällarna i syd. I samband med upptäckten dokumenterade italienarna Nico Montigiani och Massimiliano Mannucci, knutna till Associazione Astrofili Fiorenini och Osservatorio Astronomico Margherita Hack, supernovan så här (magn 14,6 och stigande):

Jesper berättar också att Palomars stora 200-tummare är inaktiverad just nu men kullens P48 och P60 är igång bevisligen. Och Keck med teleskopen på Hawaii är på gång att starta upp igen.

När vi tittar på aktuella ekonomiska kurvor ser vi att det finns ett rejält hack neråt just nu, detta tack vare coroneviruset. Samma hack – med undantag enligt ovan – kommer att kunna skönjas i mängden ”nya astronomiska observationer”. ESO i Chile har stängt ner. I Kalifornien är, som vår gamle ASTB:are Niklas Henricson därifrån berättar,  alla observatorier under University of California-flaggan nerstängda. (Niklas är numera engagerad i Sacramento Valley Astronomical Observatory  och är redaktör för deras förnämliga tidskrift The Observer. Återkommer till den.)

Det bör påpekas att även jakten på gravitationsvågor genom LIGO/VIRGO-systemet har gjort ett uppehåll.

Lämna ett svar