Hoppa till innehåll

Nr 40 2020

Spiralgalax blev ett sista bonus för Spitzer

Innan det rymdbaserade Spitzer-teleskopet stallades för evigt i slutet av januari i år, hann teleskopet zooma in på Californien-nebulosan – storyn här – och ta ett par spännande bilder i infrarött.

Notabelt är att teleskopet fick med även en spiralgalax i bakgrunden. Kolla den röda cirkeln.

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/Palomar Digitized Sky Survey

När solen drabbade New York

Om vi är oroliga för att ett häftigt utbrott på solen ska slå ut vår känsliga teknik, så är det oron befogad. På 1800-talets mitt orsakade solvinden med norrsken som mest synligt resultat att telegrafstolpar sattes i brand över den amerikanska prärien (”The Carrington Event” 1859, döpt efter solforskaren Richard Carrington)..

För något decennium sedan slogs elen ut i stora delar av Malmö tack vare solen.

Nu berättar spaceweather.com att i maj 1921 inträffade något likartat i New York och på andra platser i världen. Den geomagnetiska stormen, orsakad av solutbrott, slog till.

På hundra år har vår teknik förfinats. Vi är inne i nanoteknikens tidevarv – vad betyder det för vår elektroniska säkerhet?

Jordnära!

Från astronomer i Peru kommer denna bildsvit av en jordnära asteroid i slutet av april.

Patrick Moore Zoom-porträtterad

Även inom BAA, British Astronomical Association, har ansvariga nu gått över att hålla möten, föredrag m m via datorn. Bl a har ett par Zoom-föredrag (”webinar”)fokuserats på den unge Patrick Moore, hans mentorer och anteckningsböcker.

Mycket trevligt, garanterat!

Patrick Moore som ”relativt ung”. Bildkälla: BBC

Lämna ett svar