Hoppa till innehåll

Nr 41 2020

”Knuten” är en planet i vardande

Observationer med Europeiska Sydobservatoriets Very Large Telescope (VLT) har avslöjat ett planetsystem under bildande. Kring den unga stjärnan AB Aurigae finns en tät skiva av gas och stoft med en tydlig spiralstruktur och en ”knut” som kan markera en planet som håller på att bildas. Detta kan vara det första direkta beviset på pågående planetbildning.
“Tusentals exoplaneter har identifierats, men vi vet mycket lite om hur de bildades” säger Anthony Boccaletti från Observatoire de Paris, PSL-universitetet, som ledde det aktuella forskningsprojektet. Astronomerna vet att planeter bildas i stoftrika skivor kring unga stjärnor, som AB Aurigae, när kall gas och stoft bildar större partiklar. De nya observationerna med ESO:s Very Large Telescope (VLT) som nu publiceras i Astronomy & Astrophysics ger ny kunskap för att förstå denna process.

Bildkälla ESO/Boccaletti et al.


 
“Vi behöver observera dessa mycket unga stjärnsystem för att fånga det ögonblick då planeter bildas” säger Boccaletti. Men tills nu har astronomerna inte haft möjlighet att ta tillräckligt skarpa och djupa bilder av sådana skivor för att se den “knut” eller störning i systemet som kan indikera att planetbildning pågår.
 
De nya bilderna visar en vacker spiral av stoft och gas runt stjärnan AB Aurigae, som ligger på 520 ljusårs avstånd i stjärnbilden Kusken (Auriga). Spiraler av detta slag indikerar att unga planeter redan har bildats. Planeterna påverkar gasens rörelse så att “störningar i skivan i form av en våg bildas, ungefär som svallvågorna från en båt”, förklarar Emmanuel Di Folco vid det Astrofysikaliska laboratoriet i Bordeux (LAB), som också deltog i studien. När en planet rör sig runt moderstjärnan utvecklar sig denna våg till en spiralarm. Den ljusa gula knutliknande regionen nära spiralens mitt är ett av de störda områden där astronomerna tror att en planet kan vara under bildande. Knuten ligger på ett avstånd från stjärnan AB Aurigae som motsvarar planeten Neptunus avstånd från solen.
 
Observationer av AB Aurigae gjordes redan för flera år sedan med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), där ESO är en partnerorganisation, vilka indikerade att planetbildning kan pågå runt denna stjärna. På ALMA-bilderna upptäckte astronomerna två spiralarmar av gas nära stjärnan i skivans inre del.  Under 2019 och 2020 ledde Boccaletti ett forskarlag med deltagare från Frankrike, Taiwan, USA och Belgien med syftet att ta skarpare bilder av systemet med SPHERE-instrumentet på ESO:s VLT. De nya SPHERE-bilderna är de skarpaste och djupaste som någonsin tagits av objektet.
 
Med SPHERE:s avancerade avbildningssystem kunde astronomerna se det svaga ljuset från små stoftkorn i skivans inre del. De två armarna som ALMA tidigare hade observerat kunde bekräftas, men en ytterligare märklig detalj upptäcktes: en “knut” som indikerar att aktiv planetbildning troligen pågår i skivan. “Knutar av detta slag har setts i teoretiska modeller av planetbildning” säger Anne Dutrey, en medförfattare till studien knuten till LAB. “Knuten bildas där två spiraler möter varandra, där den ena rör sig inåt från planetens position, och den andra expanderar utåt. Spiralerna gör det möjligt för gas och stoft att ansamlas kring den växande planeten”.

Delta Scorpii ljus

Den variabla dubbelstjärnan delta Scorpii är ovanligt ljus nu rapporterar ASTB:aren Karl Palm från lärdomsstaden Lund. Enligt AAVSO snurrar ljusstyrkan runt 1,8-2,0 och röda jättestjärnan Antares är en utmärkt jämförelsestjärna innan den gått ner under horisonten.

Månens öppettider

När vår eminente astropedagog Peter Hemborg passerade Månen, fritidshemmet, Stanstorpsskolan, Staffanstorp, fick han se följande:

Lämna ett svar