Hoppa till innehåll

Nr 46 2020

Tycho hade ett unikt bordsur (tror vi)

Historiska klubben inom vår ASTB-community tackar vår flitiga medlem Pettzy Ahlström, som arbetar på Malmö stadsarkiv. Härom dan hittade hon denna spännande notis i tidningen Idun från 14 december (Tychos födelsedag) 1901:

Vem köpte uret?

Frågan om urets äkthet går vidare till våra experter, varför jag inväntar svar. 1901 var förstås ingen slump: Det året ihågkom  vi att det gått 300 år sedan Tychos bortgång, Tychos grav öppnades i Prag och de ömkliga resterna av hans tillvaro på Ven grävdes ut under ledning av  lundaprofessorn C V L Charlier.

Stjärnförsöket utvärderas

Det kom info om att Urban Eriksson m fl:s projekt Stjärnförsöket – hur står det till med ljusföroreningarna i Sverige?, den fråga som vara vi inom astronomin kan besvara  – nu snart ska avrapporteras. Info här.

Solaktivitet på nära håll

I samband med klubbkvällen inom ASTB i dag 3.6 – en superintressant kväll med minst 33 pers som dök upp på vår diigitala plattform – passade Hans Hilderfors på att visa ytterligare en solstudie från igår genom sitt Lunt-teleskop.

– En liten aktiv region, AR 12764, låg ungefär klockan 10 ut mot kanten. Jag ville testa systemets upplösning med en detaljbild på AR 12764.
Tog 200 bilder på denna AR med hjälp av Barlow x 2 (Powermate) och valde ut den bästa för vidare bildbehandling.
– Bilden kraftigt beskuren, bildfält tror jag är cirka 5,7´ x 4,2´. 
 

Foto: Hans Hilderfors

USA:s astronomer reagerar mot polisvåldet

AAS som i American Astronomical Society har genom sin president Megan Donahuem (bilden nedan) reagerat mot polisbrutaliteten i landet. Citat:
”As AAS President, I wish to comment on the tragic and brutal murders of Black Americans Ahmaud Arbery, George Floyd, and Breonna Taylor. As scientists, researchers, educators, and human beings we have a responsibility to respond, to see and name these injustices, and to empathize and acknowledge our different human experiences and reactions to these events. We stand together with our Black members, their students, and their families. We stand with our Black AAS employees and volunteers from whom we have asked so much during these difficult and challenging times.”

Hela uttalandet kan läsas här.


Lämna ett svar