Hoppa till innehåll

Nr 47 2020

En Malmöbok om pest och stjärnor

I referensbiblioteket på Malmö stadsarkiv ingår en upplaga tryckt 1923 av Henrik Smids samlade läkarböcker. Detta berättar Petty Ahlström på arkivet.
– Henrik Smid föddes omkring 1495 i Malmö och var bosatt i staden under större delen av sitt liv. Han var verksam som rådman, stadsvågmästare, krönikör och medicinsk skriftställare. Henrik Smithsgatan är uppkallad efter honom.

Notabelt är att  denne Smid/Smith sammanställde ett antal medicinska skrifter som han benämnde som Urtegaard. I postuma  Fjerde Urtegaard (1577) står det bla att läsa om stjärnornas inflytande över pestens förekomst och diverse kurer.

– Tänkte att det kunde vara intressant i dessa  Coronatider.  Tyvärr så verkar det inte som att Henrik Smids rekommenderade botemedel var tillräckligt kraftfulla, då han själv avled av pesten i Malmö 1563.

– I Henriks Smids Urtegaards-samling finns dock mycket klokt att finna mellan de lite mindre vetenskapliga raderna. Är man intresserad av botanik, så ger hans skrifter en intressant inblick i vad som odlades i de medicinska örtagårdarna i 1500-talets Malmö.

Bild på Henrik Smids fjerde Urtegaard kommer från Medicinsk-historisk Museum i Næstved 

Tack till Pettzy som håller oss igång inom den astronomihistoriska communityn. Just boken 1577 är särskilt intressant eftersom detta år dök en stor höst/vinterkomet upp på himlavalvet, som drog Tycho Brahes skarpa ögon till sig. Det blev en skrift av hans observationer, i vilken han kunde slå fast att kometens avstånd var betydligt större än avståndet jorden-månen och dessutom hävdade han, att kometens svans var riktad bort från planeten Venus, inte solen. Han tycks rentav ha sett kometen passera nära Venus.

Tychos observationer var av den höga noggrannhet att vi idag kan räkna ut ungefär hur långt ut i planet/sol-systemet kometen befinner sig. Och det är lååångt, drygt 326 AU.

Kometen sedd över Prag på samtida kopparstick.

I Wilhelm Norlinds försök att restaurera Tychos bibliotek på Ven ingår inte Smids Urtegaards-skrift.

? för Tychos bordsur

Våra Tycho Brahe-experter, Jens Vellev i Århus, Klas Hyltén-Cavallius i Lund, har fått uppdraget att syna det så kallade bordsuret närmare i sömmarna (se förra W-bloggen). 

Klas är skeptisk, är det äkta vara borde vi känna till det, och Jens tror inte heller att det  har med Tycho att göra, men han tycker samtidigt att det är intressant med alla ”falska” Tycho-attributioner. Han samlar nämligen på sådana saker.

SS Cyg i Telescopium

Magnus Larsson, vår variabelmätande ASTB:are, gav en förnämlig presentation av sina fotografiska SS Cygni-observationer på den digitala klubbkvällen i onsdags. Samtidigt skriver han i nyaste Telescopium nr 2 2020 om hur man styr sitt teleskop från – soffan!!!

Påpassligt kommer även  Hernán De Angelis med en SS Cyg-artikel i samma tidskrift,  i vilken dessutom sidotecknads runa över Gunnar Larsson-Leander finns med.

Och på baksidan kan vi njuta av Håkan Barregårds närstudie av den sönderfallande ATLAS-kometen, så vi är många ASTB:are i farten denna gång.

Är du det minsta intresserad av aktiv amatörastronomi ska du veta att Telescopium är hus- och livorgan för medlemmarna inom SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening. Länk till SAAF här.

När Mars omgavs av en ring

På det amerikanska astronomisällskapets stora digitalträff nyligen har en rad nya upptäckter diskuterats.

Bl a har forskare mätt på Deimos, pyttemånen runt Mars, och kan bara förklara problemen med dess banlutning vs Mars ekvator genom att Deimos störts från den ring som en gång omgav den röda grannplaneten och rentav legat i en 3:1-resonans med en betydligt större himlakropp.

En konsekvens är att Deimos är betydligt äldre än Phobos. 

                                                                                                 

Lämna ett svar