Hoppa till innehåll

Nr 48 2020

Hårresande!

Ingen rast, ingen vila, framför allt inte för vår hovleverantör av märkliga solbilder Hans Hilderfors.

– Jag passade på att i det ostabila nationaldagsvädret titta på några fler solbilder som jag tog med Lunten 2020-06-02. Bifogar en detaljstudie av en protuberans. Bredden på den är cirka en bågminut.
– I detta fall har jag använt gängse metod med ”Lucky imaging”. Lät kameran ta 1300 exponeringar. Laddade sedan dessa i ett dataprogram som heter Autostakkert som valde ut de 200 bästa och ”stackade dessa”.
– Resultatbilden har jag sedan bearbetat vidare i PhotoShop. 

Fynd av Bertil Falk

I samband med sin kommande stora sf-trilogi om svenkspråkig science fiction har Bertil Falk sprungit på hovsekreteraren Johan Krook, som 1741 kom med den första finländska faktasin, nämligen Tanckar om jordens skapnad, eller Fonton Freemassons äfventyr, tillhögvälborne herr grefven **** och nu med anmärckningar till trycket befordrat af Anticthon.

En raritet

– Hans hjälte Fonton Freemasson skapar sig ett ”luftskiep” försett med segel och flyger till månen. Hans jämförelse med skepp var förvisso naturligt 1741, men faktum är att begreppet rymdskepp än i dag förekommer inom sf-genren även om nya begrepp tränger sig på.

– Han introducerar också begreppet luftspringare för pilot. På månen träffar han varelser som han kallar mångubbar. Det visar sig att de har förmågan att suga vettet ur jordbor och hälla upp det på flaskor.

– Till i sin förfäran hittar Fonton Freemanson en flaska som bär en etikett med hans eget namn på. Han tar tillbaka sitt buteljerade förstånd och återvänder till jorden.

Arietiderna är över oss

Den som går in på sitt Stellarium och slår in meteordagsvärmen Arietiderna upptäcker att den peakar just i dag 7 juni. Enstaka bloss lär kunna ses en stund innan solen gått upp.

Svärmen upptäckes via radar från Jodrell Bank 1947.

Lämna ett svar