Hoppa till innehåll

Nr 54 2020

Hjälp forskarna i Orson Welles fotspår

För en tid sedan drog University of Michigan igång ett spännande projekt, som vår ordf Peter Linde fick ögonen på:

I samband med Orson Welles klassiska radiobearbetning av H G Wells War of the Worlds 1938 översköljdes han och radiokanalen CBC av brev från fans, fools och fiends i en skön röra.

Orson Welles-studie från 1938. Bildkälla: Wikipedia

Många amerikaner tog Orson Welles ”fejkade” radiosändning av marsianernas invasion på allvar!

Universitetet äger Orson Welles  samlingar och har bett om hjälp från den stora allmänheten så att alla brev i saken kan ”översättas” digitalt,  få struktur och mening. Många är skrivna för hand och ännu finns inte en AI-robot som klarar såna uppgifter med diverse handstilar. Man måste ha hjälp av mänskliga medarbetare. Jag förstår dem.

Meningen är att breven ska användas i undervisning på högstadier och high schools i USA. Och Orson Welles är ju ett fantastisk skolämne med fokus på, om man vill,  radiojournalistik och fake news, amerikansk film  och sf, och planeten Mars.

Alla fakta finns här.

Från universitetets Orson Welles-sida

Bonus 1: En nedslagskrater på Mars är uppkallad efter Orson Welles.

Bonus 2: På femtiotalet satt Orson Welles på d´Angleterre i Köpenhamn. Chefen för Malmö stadsteater Lars-Levi Laestadius upptäckte honom och de slog sig i slang. Meningsutbytet slutade i att Orson Welles skrev på en avsiktsförklaring på baksidan av en serviett: Han skulle sätta upp Shakespeares  Othello på Stora scenen i Malmö, Nordeuropas största teaterscen på den tiden. Med sig själv i huvudrollen, ett av hans sceniska styrkeprov.

Projektet blev inte av därför att skådisarna i Malmö inte kunde engelska.

Antalet upptäckta asteroider till dato

Jag ser i ett mess från IAU att det till dato inrapporterats 546 077 asteroider i vårt planetsystem, 22 129 av dem har fått namn, 22 735 beskrivs som NEA = Near Earth Asteroids, 390 är binära och 15 trippelsystem.

En av de minsta månarna är 160 m stor och heter numera Dimorphos och är drabant till asteroiden Didymos. som om några år får besök av närgångna sonder, rapporteras i samma IAU-mess.

Chans se sommarkomet?

Kometen NEOWISE – C/2020 F3 (NEOWISE)  – upptäcktes via en av NASA:s solsonder och kan kanske, kanske ses för blotta ögat senare i juli. Jag är osäker på eferemider etc, så jag är tacksam om någon av W-bloggens läsare/läsarinnor vet mera. Hör av er! Basfakta här.

6 juli sägs vara den första riktiga observationsdagen för oss på norra delen av klotet. 

Bildbevis från SOHO/NASA

Marsglob på auktion

Mer Mars! En av Emmy Ingeborg Bruns klassiska Marsglober i papier mâché går på digital auktion till utropspriset 60 000 pund. Tipset kommer från Gustav Holmberg.

Vi behöver inte påpeka att en av dessa unika Marsglober, som Percival Lowell sanktionerade, stals från Lunds observatorium för fem år sedan.

Funderingar, funderingar… ASTB:s egen forensiker Mats Hägg är inkopplad. Sannolikheten för att den stulna Marsgloben är denna är inte noll, men ändå kan vi inte undgå att fundera. Vad var det för kleptomanfigur/er som var inne på institutionen i Lund?

Bildkälla: https://www.artsy.net/artwork/emmy-ingeborg-brun-mars-efter-lowells-glober-1894-1914

Lämna ett svar