Hoppa till innehåll

Nr 58 2020

NEOWISE har siktats vid Götet, oboy, oboy, oboy…

Den nya kometen NEOWISE har börjat fångas på allvar av våra svenska astrofotografer. Från Göteborg inrapporteras via Christian Vestergaard denna fullträff signerad Johann Nishant – en nattstudie (med nattlysande moln) med Amerikakajen och Götaverkens gamla kranar i fonden.

KLICKA upp bilderna i stort skärmformat.

Jag vill också slå ett slag för Johan Warells stilstudie med NEOWISE-kometen ovan de nattlysande molnen:

På astronet.se kan vi även ta del av vår egen ASTB:are Magnus Larssons senaste bedrift:

Eftersom vi befinner oss i en sorts cometary silly season, flera år sen senast, så är det kul att se tillbaka och fokusera på våra kometjägare ”typ” John Caister Bennett aka Jack Bennett.

Jack var sydafrikan, född i Pretoria, och en skicklig svepare över södra stjärnhimlen. 1969 upptäckte han en ljusstark komet, och Patrick Moore i BBC:s Sky at Night gjorde detta hemma-hos-reportage med kometjägaren.  (Tack till Christian V för fyndet på Youtube.)

Lämna ett svar