Hoppa till innehåll

Nr 67 2020

Ny vintergatsnova i Cassiopeia

En klassisk nova har helt nyligen upptäckts i stjärnbilden Cassiopeia.

Cassiopeia ligger mitt i Vintergatans smet av stjärnor, och där smäller det titt som tätt, allra värst var supernovan 1572 som studerades av Tycho Brahe.

Tyvärr är novan idag  ljussvag, runt 13:e-14:e magnituden visuellt (senast 13.71 enligt Gustav Holmberg) , och har sannolikt redan nått max.

Kolla gärna svenska astronet.se efter mer info. The Astronomer´s Telegram har alltid proffsens senaste.

Denna bild togs i natt av Claes Martinsson.

NEOWISE tar farväl

Den fantastiska sajten spaceweather.com återger denna bildsvit av amerikanen Dennis Mammana, verksam borta i Kalifornien, och vi får väl vara överens om att bildkollaget är verkligen pedagogiskt. (BLÅS UPP bilden på din skärm, aldrig glömma det när du läser W-bloggen.)

Nu drar sig NEOWISE-kometen tillbaka ut och bort i planet/solsystemet och tackar för visat intresse denna gång.

Congrats till Mr Mammana för det fina bildkombot! Han finns för övrigt här på nätet.

Jag gillar Mammanas valspråk: ”Bringing down the Universe to the Earth…” Det borde vi kunna ha som egen slogan. ”Vi tar universum ner till dig.”

Annorlunda nattfjäril

Den symmetriska och färggranna planetariska nebulosan NGC 2899 verkar likt en fjäril fladdra fram över den stjärnbeströdda himlen i denna nya bild tagen med ESO:s Very Large Telescope (VLT). Objektet har aldrig tidigare skådats i sådan detaljrikedom.
* Gasen i denna vackra planetariska nebulosa, med gastemperaturer som närmar sig 10 000 grader, sträcker sig så långt som två ljusår från centralstjärnan. Nebulosans höga temperatur orsakas av stjärnans intensiva strålning som får vätgasen att lysa rött, medan syret i gasen lyser blått.

Bildkälla: ESO

* Den symmetriska och färggranna planetariska nebulosan NGC 2899 verkar likt en fjäril fladdra fram över den stjärnbeströdda himlen i denna nya bild tagen med ESO:s Very Large Telescope (VLT). Objektet har aldrig tidigare skådats i sådan detaljrikedom.
 
*  Objektet befinner sig någonstans mellan 3000 och 6500 ljusår bort i stjärnbilden Seglet på södra stjärnhimlen. I nebulosans mitt befinner sig två stjärnor mycket nära varandra, vilket tros vara orsaken till nebulosans symmetriska utseende. En av stjärnorna har nått slutet av sitt liv och kastat ut sina yttre atmosfärslager i rymden, medan den andra stjärnan stör gasens rörelser och får den att forma sig i ett välordnat mönster. Mellan 10 och 20 procent av alla planetariska nebulosor uppvisar detta dubbellobade utseende.
 
*  Astronomerna tog denna bild med FORS-instrumentet på Antu, ett av huvudteleskopen (UT1) som ingår i VLT. FORS (FOcal Reducer and low dispersion Spectrograph) är ett av de första instrumenten som installerades på VLT och har bidragit med observationer av en mängd olika objekt som gravitationsvågskällor, interstellära småplaneter och djupstudier av komplexa planetariska nebulosor.
 
*  Denna bild togs som en del av ESO:s Cosmic Gems Programme, ett projekt för att avbilda intressanta, spännande eller visuellt anslående objekt med ESO:s teleskop, i syfte att användas för utbildning och utåtriktad verksamhet. Projektet utnyttjar teleskoptid som inte kan användas för vetenskapliga observationer, men den data som samlas in görs ändå tillgänglig för astronomer via ESO:s vetenskapliga arkiv.

* Pressmesset från ESO här.

Svarta hål även i dvärggalaxer

Jovisst är det så: Visst finns det  aktiva galaxkärnor (AGN) med allt vad betyder för tillvaron av urgamla, då nystartade svarta hål i urgamla dvärggalaxer. Diskussion här.

Applåd för alla hjälpsamma ASTB:are

Vi i den så kallade riskgruppen får ju inte hjälpa till, så därför får det bli denna virtuella applådåska till alla  fantastiska ASTB-medlemmar som i helgen ställer upp och ser till att iordningsställa vårt fina TBO ute i Oxie, uppe på kullen. 50-årsjubel om några år!

I sommar har stan (beröm, beröm)  fixat till våra golv och nu ska alla våra grejor tillbaka, bibliotek, bilder, datorer,  Tycho-docka, teleskop m m, i nån sorts ordning.

Denna entusiasm för vår gemensamma hobby, för vår egen trevnad och ytterst för alla stjärntokiga barn och vuxna är ”helt enkelt” – ett favorituttryck numera i medierna – fenomenal.   

Lämna ett svar