Hoppa till innehåll

Nr 69 2020

Mats utforskar de nattlysande molnen

Nej, tyvärr, det är inte till vår MARS/ASTB-aktivist Mats Häggs ära som satellitprojektet Mats har namnats. Mats står i detta sammanhang för Mesospheric Airglow/Aerosol Tomography and Spectroscopy och är en svensk forskningssatellit som ska undersöka vågor i de övre delarna av atmosfären och deras inverkan på jordens klimat. Alltså där de nattlysande molnen fylkas. 

Eftersom denna sommar bjudit på en rad vackra nattlysande moln, är ju Mats ett särskilt spännande projekt för oss. Från sin bana i rymden ska satelliten studera variation i ljuset som syreatomer avger vid 100 kilometers höjd, liksom strukturer i atmosfärens högst belägna moln.

Data som Mats samlar in kommer att fylla en viktig lucka i förståelsen av hur atmosfären fungerar, påpekas i ett mess med illustrationer från Rymdstyrelsen:

https://www.rymdstyrelsen.se/satelliten-mats/

Uppskjutningen skulle redan ha ägt rum, men förseningar med den huvudsatellit som Mats samåker med har strulat till. Senare i år, kanske först 2021, smäller det.

Uppskjutning sker från den nya ryska raketbasen Vostochny Cosmodrome på gränsen mot Kina.

Mats är tänkt ligga i en solsynkron bana på cirka 600 km höjd och tanken är att Mats ska samla in data under två år.

Perseiderna är över oss

Meteorsvärmen Perseiderna är på väg att maxa, och, ja, det blir nån sorts miniföreställning ute på Tycho Brahe-observatoriet. Under tiden kan ni njuta av detta märkliga Perseieko med månstudsar (hela storyn på spaceweather.com-sajten):

HST observerar månförmörkelse

Om hur HST aka Hubble Space Telescope kan användas för att detektera ozon kring exoplaneter diskuteras här. Tester har utförts under en månförmörkelse, den första i sitt slag.

TBO-besökaren Joyce har gått ur tiden

En av våra amerikanska vänner Kathleen Joyce Prestwidge har gått ur tiden. Runan över henne finns här i New York Times och berättar allt värt att veta om hennes liv och gärning som akademiker, hon var professor i biologi, och lärare. Men också en kulturperson, som skrev pjäser och diktsamlingar. Hon var en äkta humanist och naturvetare med rötterna på Jamaica. Om den ”inbäddade” rasismen i det amerikanska samhället hade hon klara åsikter och erfarenheter.

Joyce, som hon helst ville kallas,  kom genom ofta New York-gästande Bertil Falk att bli en kompis i 40-50 år; när jag var i New York gick vi gärna tillsammans på balett och hon syntes också på ”Sveriges minsta bokmässa”  på Södra Förstadsgatan 82 i Malmö då ZenZat – Bertils förlag – givit ut en av hennes diktböcker.

Eftersom Joyce även var en tv-personlighet, hon arbetade för Queens Public Communications Corporation,  passade hon på att under sitt senaste Sverigebesök besöka Tycho Brahe-observatoriet, där hon intervjuade  Tora Greve och W-bloggens redaktör. Programmet sändes, tror jag, för bortåt tio år sedan.

Lämna ett svar