Hoppa till innehåll

Nr 73 2020

Flygande start för ”Mount Beddinge”

Tala om flygande start! Våra astrofotografer inom ASTB laddar upp inför höstsäsongen och först ut med ny optik är Håkan Barregård från ”Mount Beddinge”. Som berättar:

”En 15 minuters testexponering på M 31 med min nya mono kamera .Jag använde en liten 71mm refraktor med 350mm brännvidd.

Då kameran har en upplösning på 9600×6400 så kan man få hög upplösning på stora objekt. Med detta teleskop blir det 2″/pix.

Man skulle kunna skriva ut en bild i A0 format och ändå inte kunna se pixlarna. Här har jag skurit ut 1/64-del av bilden och förstorat upp till samma storlek. De ljussvaga delarna av bilden är förstärkt så man ser lite av detaljerna i galaxen, i övrigt helt obehandlad.”

Foto: Håkan Barregård

Jag är som alltid extremt imponerad av våra astrofotografer, och när jag blåser upp Håkans bild (vilket du också rekommenderas göra) ser vi hur hans 7 cm:s refraktor mycket väl kan konkurrera med t ex Walter Baades M31-bild med Hookerteleskopet (2,5 m) på Mount Wilson 1943 – under absolut optimala förutsättningar. Los Angeles låg nersläkt på kvällar och nätter till följd av världskriget.

För mig handlar det om gradskillnad mellan Mount Wilson och Mount Beddinge, inte klasskillnad. Jfr enskilda stjärnor och stoftstråken i bilderna.

Och observera: Detta var bara en test från Håkans sida.

Mer info om Håkans nya kamera (samma som Hans Hilderfors), optik och teknik på hans Facebook-sida.

PS. GLÖM INTE BLÅSA UPP BILDERNA PÅ DIN SKÄRM. DUBBELKLICKA!, lyder det generella rådet.

Bolid över Skagerack

Christian Vestergaard rapporterar att en häftig bolid setts på ljus kvällstid  över södra Norge, ut mot Skagerack. Tid: I torsdag kväll, vid 20.30-draget.

– Kan tänka mig att bohuslänska kvällsflanörer sett denna bolid.

CV rekommenderar sajten www.norskmeteornettverk.no, som han själv gärna frekventerar. 

Solglitter på Saturnus måne Titan

Reflektioner från solen på Kraken Mare  (stort som Kaspiska havet), solglitter på vågkammarna,  fördjupar bilden av Titans flytande yta. Astronomerna jämför  örikedomen i denna månsjö där ute i planetsystemet med öarna i Torres sund norr om Australien och öarna i ett visst område nära oss – arkipelagen Åland.

Rapporten här.

Lowell öppnar sakteliga upp

Ikoniska Lowell Observatory  i Flagstaff, Arizona, öppnar upp bit för bit, vilket allmänheten har stor glädje av. Utomhusaktiviteter med färre än 10 personer närvarande utgör en startpunkt inför hösten.

På utomhusplattformen  Giovale Open Deck Observatory finns åtminstone sex brukbara teleskop.

Einsteinringen ännu en gång

Tack till Håkan Barregård igen: ESO har låtit framställa en animering av den tidiga galaxen SPT0418-4 (scrolla ner till nyheten) och hur den, som för oss framstår som en närmast perfekt Einsteinring, kunnat rekonstrueras med datahjälp. 

Lämna ett svar