Hoppa till innehåll

Nr 80 2020

Berlin väntar på oss förhoppningsvis 2021

Planerna är lösa men lär bli allt fastare allt eftersom, en resa till Berlin i Albert Einsteins fotspår. På plats i den tyska huvudstan är prof dr Dieter Hoffmann, pensionerad vetenskapshistoriker  men fortfarande aktiv inom Max Planck-institutionens  vetenskapshistoriska del i världsstan.

För ett antal år sedan kom Hoffmann med boken Einsteins Berlin, som är en god guide till olika stationer i Einsteins Berlinliv. Med kartor, historier, fotografier. En nödvändig Einstein-Baedeker, kort och gott.

Einsteintornet i Potsdam är en given utflyktsplats. I tornet placerades en byst av Einsten, skapad av den danske skulptören Harald Isenstein på 20-talet. Efter nazisternas maktövertagande försvann bysten ner i källaren, på den tomma sockeln placerades – av vem? – en sten. Ein stein… Ingen av de nazifrälsta astronomerna upptäckte kuppen.

Själva bysten finns idag på judiska museet i Berlin.

Vi återkommer med info framöver. Blir resan av, blir det sannolikt i maj-juni 2021. Stay tune!

Upphittat i Vintergatan: Spektakulär supernovarest

Från supernova-researchern Robert A Fesen och hans team kommer en annorlunda nyhet, upptäckten av en tidigare okänd stor supernovarest i Vintergatan.

Avståndet uppskattas till ∼ 1.5−2.0 kpc, storleken till ∼ 75−100 pc och åldern till runt 100  000 år. Vinkelstorleken på himlavalvet skattas till 3 grader, ungefär 6 ggr fullmånen.

Särskilt längs de norra, västra och sydvästra delarna av SN-resten syns klassiska filament. Bilden tagen i Halfa.

Fesen har senaste år även utforskat SN-resten efter supernovasmällen i Andromedagalaxen 1885, en ikonisk explosion för alla som sysslat med den moderna astronomins genombrott.

Virvelvind på Mars

Mitt under Curiositys grävande och rotande på Mars kunde NASA-sonden härom sistens notera en virvelvind som drog fram:

Fenomenet dokumenterades 9 augusti i år.

Även om dessa virvelvindar bär det engelska namnet ”dust devils” är de relativt ofarliga, kanske som här fem meter tvärsöver som mest och ha en längd på 50 meter.

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/SSI

Klubbkvällen på onsdag (9.9)

Som alla ASTB-medlemmar fått veta ikväll (6.9) via nyhetsbrev från ordf  Peter Linde blir det ett virtuellt klubbmöte onsdag kväll med en massa småpunkter. Surfa in om vet jag! Så ses vi på höstens första meeting. 

Lämna ett svar