Hoppa till innehåll

Nr 90 2020

Fynd från ADON på Youtube

Jag har fastnat för två fynd från ”Astronomins dag och natt” i lördags (26.9). Ute på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie höll vår vice ordf inom ASTB Tomas Diez denna pedagogiska och faktaspäckade föreläsning om vad som ”på gång” inom rymdfarten. Massor!

Och från Onsala puffar vår professor Cathy Horrelou för denna annorlunda flygfilm:

Ordf Peter Lindes summering av en trots allt lyckad ADON-satsning på TBO återfinns här på observatoriets hemsida. Vädret var som det var och coronaläget var också som det var och är, vilket betydde max ett 20-tal närvarande på lördagskvällen då ändå en rad livesändningar kunde genomförs i riket inklusive de två Youtube-dokumentationerna ovan.

Jätteplanet runt vit dvärg

För första gången har astronomer identifierat en jätteplanet, som snurrar runt en vit dvärg. Den spektakulära rapporten återfinns här.

Vart tog Saturnus-skyltarna vägen?

Saturnus, företaget i Malmö, är ett klassiskt företag med tyngdpunkt på essenser, vatten, Piratens bäsk, glögg m m.

Företaget låg länge på Lantmannagatan men tog till sist, rent konkret, ner skylten och flyttade till Bronsyxegatan. Vart tog den skylten vägen?

Ett antal år fanns även en Saturnusskylt på en vägg på ena sidan Stortorget, men även den plockades ner. Den blev rostig och riskerade ramla ner, meddelar VD Edward Liepe idag, som säger att även han saknar skylten.

1959 såg det ut så här berättar vår ASTB:are Pettzy Ahlström på Malmö Stadsarkiv:

Lämna ett svar