Hoppa till innehåll

Nr 92 2020

Ännu en Mars-studie av Hans Hilderfors

Planeten Mars fortsätter att ligga bra till för ”Mt Hindby”, Hans Hilderfors obsis i Malmö. I förrgår natt tog Hans  ytterligare en bild på Mars (BLÅS UPP DEN PÅ DIN SKÄRM):


–  Denna bild har CM 255° (Longitud för centralmeridianen), mina två andra bilder har haft 122° samt 12°. Således täcker dessa tre bilder i princip hela Marsytan.
– Bilden som vanligt tagen med min 6”-refraktor och en CMOS-färgkamera.
– Jag tog 8000 bilder med exponering 19 ms varav de 1000 bästa valdes ut för vidare bearbetning till en bild.
– Upplösningen på bilden ligger ner mot teoretiska gränsen för min utrustning.
 

Coronan hade kramat livet ur Marsianerna

Mer Mars! Ity jag har länge funderat över följande:

Hade Marsianerna, de vidriga tripoderna, överlevt Coronan? När de enligt H G Wells Världarnas krig (1898) överföll jorden såg det länge svårt ut för jordborna men bakterierna kom till vårt hjälp och knäckte utomjordingarna. Bakterier mot vilka människan var immun men inte elake ET.

Anders Widell, profil inom mikrobiologin i Lund, höll nyligen ett föredrag i en gubbaförening, där jag är med, och det kan vara värt att rapportera om en del av hans nedslag kring viruset som officiellt går under namnet SARS-CoV-2. (Tack till referenten Frank Orton, ordf i Heimdall.)

Illustrationer nedan ur diverse H G Wells-böcker.

* Forskningen har inte bestämt sig för om virus är levande organismer eller icke-levande organiskt material. Det har beskrivits som ”organismer i livets utkant” (at the edge of life) och ”som ett mellanting mellan levande och död materia”.
* Virus är en partikel som transporterar viralt DNA eller RNA och som, när det lyckas ta sig in i en levande cell, upplöses och kidnappar cellens maskineri. Detta fås då att producera nya DNA- eller RNA-innehållande partiklar, vilka exporteras ut ur cellen och i sin tur infekterar nya celler.

* Virusets ”syfte” är i och för sig inte att åstadkomma sjukdom utan effektiv spridning. Utanför en cell förökar det sig inte.
* Beroende på vad det är för slags virus angriper det olika målceller eller organ och åstadkommer olika sjukdomar, hos människan t ex – i bokstavsordning – bältros, ebola, förkylning, gula febern, herpes, HIV/AIDS, influensa, mässling, polio, påssjuka, rabies, röda hund, smittkoppor, TBE och vattkoppor.
* Det nu aktuella viruset heter officiellt SARS-CoV-2 och är ett RNA-virus tillhörande Corona-familjen, medan den pandemisjukdom det åstadkommer officiellt heter Covid-19 (Corona virus disease, 2019).
* Det är oklart hur länge det aktuella virusets partiklar ”överlever” i olika miljöer. Det är påtagligt tåligt och dess smittsamhet på ytor som plast och metall har en halveringstid på omkring 18 timmar, medan motsvarande tid i aerosol är omkring två timmar. Viruset ”dör” inom 30 minuter vid 70 grader Celsius (bastu nämns som motmedel i vissa situationer!) liksom av handsprit, medan virusmängden minskar kraftigt vid en ordentlig tvagning med tvål.

* Smittspridningen? Framför allt kan man smittas via luftburna partiklar efter en smittads nysning, hosta, skrikande, sjungande eller enbart andning. Också här behövs förstås att man får i sig en tillräcklig mängd luftburna partiklar, vare sig förmedlade via droppar, som rätt kvickt faller till marken, eller aerosol, dvs mycket små partiklar, finfördelade i en gas, som naturligen når längre men vars farlighet förstås så att säga späds ut kvickare (exempel på aerosoler i andra sammanhang är dimma, rök och luftföroreningar).

* Utomhusvistelse motverkar smittspridning genom spridningseffekten och detsamma torde gälla fläktar och luftkonditionering, som tar in friskluft eller filtrerad luft som i flygplan, medan trängsel i tåg och bussar ökar smittsamheten.

*     *     *

SLUTSATSER:

¤ Jag tror inte tripoderna hade haft en chans mot detta virus!

¤ Ser du en utomjording, strunta i Folkhälsomyndighetens rekommendationer – hosta den mitt i planeten!

Mars opposition närmar sig

Ännu mera Mars!

14 oktober står Mars bra till på kvällstid i sydost, den dagen inträffar den spektakulära oppositionen när den röda planeten ligger i Fiskarnas stjärnbild. Mars magnitud skattas på Stellarium till -2,6 denna kväll.

Lästips: Anders Wettergrens Mars-artikel i senaste Telescopium nr 3 2020.

En nöjd läsare. Foto: W-bloggen

Lämna ett svar