Hoppa till innehåll

Nr 96 2020


Ytterligare ett fint pris till Lennart Lindegren

Vår lundaprofessor och ASTB-medlem Lennart Lindegren har fått ytterligare ett fint pris, Dirk Brouwer Career Award för 2020. Grattisgrattis!

För en gångs skull kör jag messet från AAS aka American Astronomiucal Society på engelska, som även presenterar Vera Rubin-prisets mottagare Jackie Faherty

*   *   *

”The AAS Division on Dynamical Astronomy (DDA) has announced the recipients of its 2020 Dirk Brouwer Career Award and 2020 Vera Rubin Early Career Prize.
The Dirk Brouwer Career Award recognizes annually a major contributor to the field of dynamical astronomy who demonstrates excellence in scientific research, has had a proven impact and influence in the field, as well as demonstrates excellence in the teaching and training of students and provides outstanding advancement and other support of the field through administration, public service, or engineering achievement. The 2020 recipient is Professor Emeritus Lennart Lindegren of Lund University.
Lindegren has made a profound impact on the fields of astrometry and celestial mechanics. In a career spent working as part of large collaborations, his personal contributions have been significant and far-reaching, not only pioneering new observational techniques but also solving extraordinarily complicated data-reduction and analysis challenges. He established the innovative methodology by which a map of the sky can be synthesized from telemetry from a scanning satellite, and he was central to the production of the Hipparcos, Gaia DR1, and Gaia DR2 catalogs, which have provided unprecedented sources of discovery and new understanding.

Having obtained his PhD at Lund University in 1980, Lindegren went on to spend most of his professional life at Lund, where he was a much-appreciated member of the teaching staff and famous for explaining complex problems. He served as Director of Lund Observatory for six years and mentored numerous PhD students, many of whom have gone on to successful careers of their own.
Last, but by no means least, Lindegren has devoted his career to the success of the Hipparcos and Gaia missions. The breadth and depth of his contributions are evidenced in the hundreds of technical notes written for the development, definition and optimization of these missions; his work is meticulous, rigorous, clear, and insightful. Most notably, he played a key role in ensuring the success of Hipparcos after it was left in an unsuitable orbit, and he has been a driving force behind Gaia from its inception to the present day. His work has changed our understanding of the universe at a fundamental level.
The Brouwer Award is given to Professor Lindegren to recognize and celebrate his outstanding contributions to the field of dynamical astronomy. The enduring legacy of his work is such that future generations of astronomers may owe their success, and even careers, to his remarkable contributions.”

*   *   *

Priset är ett hederspris men Lennart får i alla fall förmånen att hålla en föreläsning inför kollegerna nästa år.

Bland tidigare pristagare återfinns kända namn som Tim de Zeeuw, Brian Marsden, Martin Schwartschild m fl.  Idel ädel astronomiadel!

Rymdkrock på gång?

Tomas Diez  har uppfångat ett Twitter som berättar om risken för en krock mellan två rymdskrot, gammal ryss och gammal kines, den 16 oktober:

We are monitoring a very high risk conjunction between two large defunct objects in LEO. Multiple data points show miss distance <25m and Pc between 1% and 20%. Combined mass of both objects is ~2,800kg.

Object 1: 19826
Object 2: 36123
TCA: Oct 16 00:56UTC
Event altitude: 991km

Toppmöte inom rymdfarten

Världens toppfigurer inom rymdfarten har precis avslutat sin 71:a konferens – virtuellt, förstås.

International Astronautical Federation har faktiskt funnits sedan 1950.

Tennisnytt från Rymdstyrelsen

Franska Öppna fick Rymdstyrelsen att komma med denna lilla kuliga notis

Där kan vi även lära att t ex våra glasögon utan repor har forskats fram inom rymdtekniken.

Ingen ”spagettifiering” för solen

TV4 Nyheterna uppmärksammade 12.10 vår Stockholmsprofessor Jesper Sollerman som diskuterade det faktum att för första gången har ett teleskop fått in riktigt bra data från ett supermassivt svart hål som slukar en stjärna.

Signalerna har bearbetats av flera forskare, bland annat svenska och resultatet publicerades 12.10.

Det lät tryggt när Jesper avslutade med att solen aldrig kommer att ”spagettifieras”.

https://tv4play.se/program/nyheterna/13296863

Alf Henrikson högg direkt

En liten komplettering av Aage Sandqvist när det gäller Alf Henriksons dikt (scrolla ner till förra W-bloggen):
– Den utkom med en underbar teckning i DN 1971, och jag var så imponerat av dikten att jag skrev artikeln ”Finns det brännvin och saltgurka i Vintergatans centrum?” för Astronomisk Tidsskrift 1975. Under tiden jag skrev den, hittade man etylalkohol i Sgr B2 och jag ringde strax till Alf för att berätta att en del av hans förutsägelse hade besannats. Han skrev då en ny dikt som jag hann få med i artikeln också.

Två roliga illustrationer till Alf Henriksons dagsverser signerade B som i Björn Berg, de återfinns i Aages AT-artikel:

När jag var kulturredaktör på Kvällsposten instiftade vi Frank Heller-priset, som1985 tilldelades Alf Henrikson. Prisintervjun av undertecknad skedde hemma i Henriksons Bromma-hus, där han just höll på att nyöversätta texten till Jacques Offenbachs Hoffmans äventyr. Den kom upp på scenen något år senare.

Lämna ett svar