Hoppa till innehåll

Nr 99 2020

Vattnet på månen

Vill du se NASA:s officiella Youtubefilm om fyndet av vatten på månens solbelysta sida, har du filmen här:

Noteras bör att i pressmesset står att H20-molekylerna på månen är ungefär 100 ggr mer utspädda än motsvarande i Saharaöknen.

SOFIA är ett flygande observatorium med en IR-känslig reflektor på 2,7 meter som vi skrivit om då och då, ett gott samarbete mellan amerikaner och tyskar.

Den vetenskapliga rapporten i Nature Astronomy återfinns här.

Månen och Mars i häftigt möte

29 oktober, kvällstid mot söder, står månen och Mars väldigt nära varandra. De är just nu kvällshimlens två ljusaste objekt.

På sydskånska latituder bör det gå att skymta mötet mellan molnen. I kväll (27.9) syntes de fint från Malmös horisont.

Eta Gem går ner i ljusstyrka

Eta Geminorum är en ljus variabel, lätt synlig för blotta ögat, och nu konstrar den enligt en rapport av Hans Bengtsson på Facebookgruppen för Svenska Observatörer av Variabla Stjärnor aka FSOVS.

Nature fick kalla fötter

Efter ståhejet över fyndet av biomarkören fosfin i Venus atmosfär, har tidskriften Nature varit tvungen att berätta om den embargoprincip som tidskriften har när den låter journalister få förhandtjing på heta nyheter. Allt bygger på förtroende.

En del journalister sitter med avtryckaren på tangentbordet och läckor från den astronomiska communityn är inte okända.

”Venus news trap” löd den smarta rubriken på Natures artikel.

Jag tror att jag har rent mjöl i min påse…

Solförmörkelsen 1954 på – norska

Från och till har vi synat hur samtidens massmedier uppmärksammat den totala solförmörkelsen över Sverige 30 juni 1954, i Sveriges Radio t ex här, men nu har Christian Vestergaard fyndat i norska källor och fått fram denna unika journalfilm från 1954 – med den legendariske norske astrofysikern Svein Rosseland på några bilder.

Rosseland var en av ASTB-grundaren Knut Lundmarks nära vänner ända sen 20-talet och de blev bägge professorer 1928, Rosseland i Oslo, Lundmark i Lund.

(Tack till Filip Jönsson för hjälpen att föra över filmen till W-bloggen.)

Lämna ett svar