Hoppa till innehåll

Nr 113 2020

Radioastronomer hittar ny sorts himlakroppar

En helt ny typ av himlakroppar, gigantiska cirkulära skivor/diskar, har hittats av radioastronomerna, tipsar W-bloggens stringer Anders Nyholm.

Radioastronomerna vet inte vad det handlar om men att himlakropparna är reella bevisas av att tre olika radioteleskop inklusive viktiga supermaskinen ASKAP med olika utrustning har identifierat fenomenen, som träffande kallas “Odd Radio Circles” eller bara ORC:s.

Rapportens konklusion noterar:

”A careful search of the literature has found no previous report of such circular radio objects, other than the well-known objects, such as supernova remnants and starburst rings, which we have shown above can not explain our observations. We therefore propose that they are a new class of radio source.”

Häftigt må man säga!

Från rapporten: ASKAP radio continuum images of ORCs 2 and 3 from the Pilot Survey of the Evolutionary Map of the Universe and of ORC 4 from GMRT archival data. On the left are gray-scale images, with the synthesized beam shown in the bottom left corner, and radio contours overlaid onto DES optical images on the right. Image credit: Norris et al, arXiv: 2006.14805.

ASKAP har förmågan att scanna av stora delar av himlavalvet i jakten på ytsvaga objekt i radiospektrumet men ändå med stor upplösning.

Radioastronomernas teoretiker kliar sig i huvudet, skulle detta röra sig om supernovarester måste de vara gigantiska, inte heller stjärnbildningsringar (”starburst rings”) kan förklara fenomenet. Alla gängse förklaringar typ chockvågor efter neutronstjärnesammanslagningar, blazarer etc har överhuvud taget invändningar, så vi får vänta och se vad som kommer fram.

I några ORC:s finns galaxer i mitten.

Spännande är det.

Det är inte ens säkert, säger forskarna, att det bara rör sig om ETT objekt!

Och naturligtvis har några spekulativa astronomer fått uppmärksamhet för idén att det rör sig om ”entrén” till maskhål i kosmos.

Nobelföreläsningarna i fysik

Här presenteras och presenterar sig årets tre fysikpristagare i en matig Nobelföreläsning från KVA (via Youtube):

Skakande recension i Axess

Tidskriften Axess nr 9 2020 innehåller en recension av boken The End of Everythng (Astrophysically Speaking)  av Katie Mack.
– Kortfattat är det en bok som handlar om att kosmos till slut tar slut.

Man sitter m.a.o. inte och fnissar när man läser den lärda Helena Granströms recension och resonemang, berättar W-bloggens Carl Olof Börjeson.

Lämna ett svar