Hoppa till innehåll

Nr 114 2020

Vintergatan ”enligt Göran Strand”

Förr sa vi alltid inom den astronomiska communityn, när diskussionens vågor gick höga, att ”så här ligger det till enligt Hoyle”. Nu kan vi säga samma om vår eminente astrofotgraf i norr : Så här ter sig Vintergatan i syd ”enligt Göran Strand”.

Till vänster ser vi sommartriangeln men sen söker sig Görans mosaik mot sydligare nejder och dess stjärnbilder, under vår norröna horisont. De Magellanska molnen ligger under Görans egen sydhorisont i Chile,

Obs!!! Blås upp bilden genom att klicka på den ett par gånger.

På facebook skriver Göran att han till och från jobbat med panoramat över Vintergatan sedan slutet av 2019.

Panoramat består av totalt 7 bilder där varje bild är en sammanslagning av flera bilder med en total exponeringstid på 15 minuter. Bilderna från södra halvklotet togs i Atacamaöknen sommaren 2019. Bilderna från norra halvklotet är tagna i Handöl under hösten 2019.

De tekniska detaljerna återfinns på fb-sajten.

Här skapas guldet

hemsidan för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse kan vi nu läsa hur det går till när neutronstjärnor krockar och till och med grundämnet guld bildas. Förr trodde vi att det var supernovornas ”ugnar” som bakade guldet, men det är faktiskt värre än så.

På stiftelsens sajt intervjuas Stephan Rosswog, astronomprofessor med inriktning mot extragalaktisk och högenergirik astrofysik. I projektet ”Gravity meets light” deltar även Ariel Goobar, Anders Jerkstrand, Hiranya Peiris och Jesper Sollerman.

Det beviljade anslaget är på 33,5 miljoner kr och projektet löper under fem år.

Forskningen i projektet väntas ge ny kunskap om hur materia beter sig vid extrema förhållanden. Men det kan också ge svar på frågan om hur snabbt universum utvidgas, genom att förbättra sättet att mäta avstånd i rymden baserat på information från gravitationsvågor och elektromagnetisk strålning.

”Planet 9” hittad runt en annan stjärna

En 11 ggr Jupiter-stor exoplanet, upptäckt 2013, fascinerar HST-forskarna: Den ligger långt utanför sitt dubbla stjärnsystem och dess skiva. Dessutom är banvinkeln kraftigt lutad visavi skivan.

Bildkälla: ESA/Hubble, M. Kornmesser

För HST-forskarna påminner fenomenet om den förmodade ”Planet 9” i vårt eget solsystems ytterkant.

Julkort från Mt Hindby

Tack till Hans Hilderfors, som skickat detta julkort – en reliefkarta över månytan med Tycho-kratern som mest framstående:

Hur Hans jobbat fram bilden?

– Jag tog min fullmånebild  ”Mineral Moon”  från 2020-03-09 och bearbetade den i Photoshop.

Använde ett filter som heter basrelief och kunde få fram den syntetiska reli-efen på månbilden efter lite trixande.

Grattis samtidigt till Hans för baksidesbilderna på senaste Telescopium!

Lämna ett svar