Hoppa till innehåll

Nr 115 2020

Jakten på exomånar

Vid Columbia University, New York City, odlas ett speciellt projekt inriktat på upptäckten av månar kring exoplaneter.

Tack till Tomas Diez, som varmt pläderar för denna hyperaktuella Youtube-film på temat:

Senaste nytt från Zooniverse: Klassificera supernovor!

Från Jesper Sollerman kommer senaste nytt om Zooniverse, där vi amatörer denna gång inbjuds att delta i klassificeringen av nya supernovor.

Projektet kallas Zwicky Chemical Factory efter den legendomspunne bråkstaken Fritz Zwicky, som borde fått nobelpriset i fysik ett antal gånger.

Enligt expertisen smäller en supernova någonstans i vårt kända universum – varje sekund!

Solförmörkelsen ingen ”hit” denna gång

Jag hoppas att våra flitiga solförmörkelsejägare inom ASTB med Tora Greve i spetsen dels får tillbaka alla sina pengar pga den inställda turen till Sydamerika, dels lite grand gläds över att på många platser regnade det. Att flyga över Atlantern för att mötas av ”SMHI-regn” – hur kul är det?

Det jag följde på Youtube och via vår egen zoom-sändning gav inga stora omskakande aha-upplevelser. Dock finns på Youtube denna lyckade filmsnutt:

https://youtu.be/jwEG1f0lco0

Desto roligare att notera att Tora Greve, som ju är textilare inom konstsfären, ägnas omslaget och en stor artikel i senaste Hemslöjd. Tack till Pettzy Ahlström för tipset!

Geminiderna höll show över Skälderviken

Geminiderna, meteorsvärmen, syntes inte alls i Malmö/Lundomtrådet pga moln, men uppe i vårt skånska nordvästra hörn syntes de desto bättre, rapporterar vårt lokalombud i Stora Hult, Lars Olefeldt.

På tio minuter kunde 9-10 stjärnfall noteras kvällen 13.12. Luciakvällen!

Julgranarna anföll Malmö!

Allt som utmanar gravitationen fascinerar mig, och således var det idag (16.12.20) extra roligt när vårt flygvapen sände både en julgranskula i form av fyra Hercules-plan och en julgran i form och formation av JAS 29 Gripen.

Hans Hilderfors var på hugget med sin kamera! Resultaten här, dokumenterade snett från Mt Hindby Observatory i Malmö:

De som känner mig vet att jag har bakom mig en tid i yngre år som radikalpacifist men numera slår jag vakt om två vapenslag: Flyget och marinen/ubåtarna. Armén kan vi skrota.

Foto: ”Typical selfie”

Lämna ett svar