Hoppa till innehåll

Nr 116 2020

Stormötet!

När Jupiter och Saturnus möts på sen eftermiddag över skånsk horisont 21 december är tyvärr väderprognoserna usla. Chansen finns att vi runt kl 16, när det blivit skapligt mörkt, kan skymta gasjättarnas historiska ”stormöte” mellan molntapparna. Sedan försvinner planeterna under vår horisont.

Stormöten av denna sort är sällsynta, senast skedde det för 800 år sedan och ännu tidigare för 2000 år sedan. Att Betlehemsstjärnan skulle handla om ett sådant himlamötet har ”nämnts”.

Ni som har det förnämliga programmet Stellarium – kolla upp och in.

KLICKA upp illustrationen på din skärm! Bildkälla: NASA

NOT nu i danskfinsk ägo

Från Jesper Sollerman meddelas att universiteten i danska Århus och finska Turku/Åbo nu tagit över ägandet och driften av NOT, vårt nordiska teleskop (aperture 2,56 m) på Kanarieholmen La Palma.

Hubble synar Lundmark-galaxen

WLM, Wolf-Lundmark-Melotte-galaxen, har än en gång Hubble-teleskopet riktat mot sig.

Tycho-nytt

Först och främst har Anders Nyholm fångat upp en ny rapport som undersökt exaktheten i Tycho Brahes stjärnkatalog tillsammans med Ptolemaios och Al Sufis:

Protte, P., Hoffmann, S.M., (2020), Accuracy of magnitudes in pre-telescopic star catalogues, AN, .

Jag har en känsla av att ämnet får diskuteras på ett kommande möte inom Historiska klubben, ASTB:s egen astronomihistoriska community. Vi hoppas kunna arrangera något i cyberrymden in på det nya året.

Vi gläds även över att vår Tycho-kännare, Skånehistorikern Gert Jeppsson (”handbollsfarfar”, Simon J är hans sonson) fått ett fint pris av det lärda sällskapet Heimdall för sina insatser i föreningen. I den föreningen är några välkända astronomer med numera.

Prisad Gert!

Lämna ett svar