Hoppa till innehåll

Nr 3 2021

Peter Hemborg och äpplet

Isaac Newton och äpplet (en sann historia) har jag hört talas om.

Men Peter Hemborg och äpplet (en lika sann historia)?

Så här ligger det till.

– Jag har nu, med en student kvar att bedöma, gjort min sista dag på Malmö universitet för denna gång. Det har återigen varit enastående roligt att få vara med och utbilda kommande kollegor, berättar Peter, som ju är vår egen astropedagog, den ende – vad vi vet – certifierade i landet.

– En av studenterna som jag träffade visade sig ha varit på besök på Tycho Brahe-observatoriet för 12 år sedan. Idag är den unga damen 20 år; när hon (och hennes klass) kom på besök var hon 8 år.

Foto: Mycket privat

– Det hon speciellt kom ihåg var att en äldre man (=jag) med hjälp av ett äpple visade hur vår sol ser ut på insidan. Jag förklarade så här. ”En sol och ett äpple ser ganska lika ut i mitten. I äpplet finns ett kärnhus. I solen finns det också ett kärnhus. I äpplets mitt finns det äpplekärnor. I solens mitt finns det vätekärnor. Vätekärnorna är den mat som solen behöver för att kunna leva, och ge oss ljus och värme.”.

– Nu kommer de, de tidigare besökarna på väg att bli mina nya kollegor.

ESA/HST spanar in 1700 år gammal supernovarest

Från Hubble-teleskopet, ardennern i vår teleskoparmada ovan där, kommer denna spektakulära inzoomning av supernovaresten 1E 0102.2-7219, som ligger i Lilla Magallanska molnet ca 200 000 ljusår bort.

Smällen ägde rum runt 300 e Kr och bör ha kunnat ses visuellt för folk under södra stjärnhimlen.

Bildkälla: NASA, ESA, and J. Banovetz and D. Milisavljevic (Purdue University), Digitized Sky Survey 2, Risinger
Music: Stellardrone – The Night Sky in Motion

Pressmesset från ESA/NASA/Hubble finns här.

Ännu ett pris för vår Stockholmsprofessor

Vår Stockholms-professor Hiranya Peiris har tilldelats Eddington-medaljen för sina insatser inom kosmologin, både dess teoretiska och observationella sidor.

A S Eddington? En legendar, god vän till Knut Lundmark, en av Albert Einsteins förtrogna.

Vid ett föredrag av Eddington påstods vid frågestunden efteråt att endast tre personer i världen förstod sig på Einsteins relativitetsteorier.

– Förutom Einstein och jag själv, vem skulle vara den tredje personen? undrade Eddington.

Våra finska vänner jubilerar

Mirja Markkula, ASTB:s oumbärliga sekreterare, erinrar om att URSA, vår systerorganisation, fyller 100 år i år, närmare bestämt 2 november 2021.

En av grundarna var legendaren Yrjö Väisälä.

URSA:s tidskrift passar samtidigt på att 50-årsjubilera.

Hyvää syntymåpäivää!

Japansk observatorium behöver hjälp

Från Stockholmsdocenten Wilhelm Östberg kom ett upprop om crowd funding till ett nästan hundraårigt observatorium i Kyoto,  Kwasan Observatory of Kyoto University.

Kwasanobservatoriet har en viktig folkbildande uppgift och är också ett välskött museum. Däremot är det inte längre ett forskningsobservatorium. Det har i den funktionen med tiden blivit överspelat av modernare observatorier och därför satsar Japan inte längre forskningsmedel i Kwasanobservatoriet. Men det historiska observatoriet har likafullt viktiga funktioner för att sprida kunskap om astronomi och astrofysik till en intresserad allmänhet och till skolelever.

I och med att den japanska staten dragit in anslagen till Kwasanobservatoriet är dess existens hotad. En grupp pensionerade forskare i Kyoto driver nu observatoriet tillsammans med andra intresserade.

Även från svensk sida finns bevisligen ett engagemang för observatoriet.

Intresserad? Länken finns här.

Bakom uppropet står även den rockande astronomen Brian May:

En Londonpub för oss

Vilken trevlig pub i London som Lars Olefeldt funnit fram till:

The Astronomer – bilden nedan därifrån – nerstängd förstås just nu av Corona-skäl.

Lämna ett svar