Hoppa till innehåll

Nr 6 2021

Planetdans utmanar astronomerna

Med hjälp av en kombination av teleskop, inklusive Very Large Telescope (VLT) vid Europeiska sydobservatoriet (ESO), har astronomer avslöjat ett system med sex exoplaneter, varav fem är låsta i rytmisk dans kring sin moderstjärna. Forskarna tror att systemet kan ge viktiga ledtrådar till hur planeter, inklusive de i vårt eget solsystem, bildas och utvecklas.

ESO:s pressrelis finns här.

Fem svenska astronomer knutna till Chalmers, Stockholms och Lunds universitet ingår i teamet bakom upptäckten: Malcolm Fridlund och Carina Persson vid Chalmers tekniska högskola, Göteborg, Alexis Brandeker och Göran Olofsson vid Stockholms observatorium och Melvyn Davies vid Lunds observatorium.

Systemet visade sig bestå av sex exoplaneter där alla utom den innersta är låsta i en rytmisk dans i sin rörelse kring moderstjärnan, en så kallad resonans. Det innebär att deras rörelsemönster upprepar sig med regelbundna intervall. En liknande resonans finns hos tre av Jupiters största satelliter: Io, Europa och Ganymedes. På samma tid som Io fullbordar fyra varv runt Jupiter, gör Europa två varv och Ganymedes ett. Dessa satelliter befinner sig alltså i en 4:2:1-resonans.

De fem yttre exoplaneterna i TOI-178-systemet är länkade i en betydligt mer komplex resonanskedja, en av de längsta som hittills upptäckts i något planetsystem. De fem yttre planeterna detta system följer en 18:9:6:4:3-resonans. När den innersta av dessa planeter (den andra från stjärnan) fullbordar 18 varv, gör nästa (den tredje från stjärnan) 9 varv och så vidare. Faktum är att astronomerna först bara kunde se fem planeter i hela systemet, men då de insåg att de var bundna i resonans med varandra kunde de dra slutsatsen att det måste finnas ytterligare en planet. Denna upptäcktes också när astronomerna observerade vid nästa tillfälle, eftersom de visste var i sin bana den skulle befinna sig.

Denna forskning presenteras i artikeln “Six transiting planets and a chain of Laplace resonances in TOI-178” i tidskriften Astronomy & Astrophysics (doi: 10.1051/0004-6361/202039767).

Slutet gott, allting gott?

Ny teknik uppmärksammar astrofysikern Katie Macks teorier om hur vårt universum en gång kommer att dra sin sista suck. Hennes bok The end of everything är en rysare som slår ut alla thrillers.

Lästipset kommer från Carsten Nilsson.

Lundmark skrev om Saturnus

När det klassiska essensföretaget Saturnus i Malmö 1943 femtioårsjubilerade skedde det med en jubileumsskridfty i vilkwen Knut Lundmark skrev om gastjätten (tipsar Pettzy Ahlström på Stadsarkivet i Malmö) – KLICKA upp sidorna på din skärm::

Unikt meteoritfynd säkrat

Meteoritjakten i Mellansverige efter himlafenomenet i november i fjor ledde till det första markfyndet på 66 år, berättade härom dan Sveriges Radio (avlyssnat av Hans Bengtsson).

Vår meteoritexpert Eric Stempels i Uppsala uttalar sig.

GAIA på tapeten när ASTB zoommöttes

Vår egen GAIA-pionjär , prof Lennart Lindegren höll ett fascinerande föredrag i går (28.1) för oss om det tredje gigantiska datasläppet från GAIA-sonden.

GAIA:s mätningar är så finavstämda att de även kan se rörelser i våra grannar Stora och Lilla Magellanska molnen och även se stjärnrörelser mellan dvärgarna.

Ursäkta det lite sneda perspektivet, bilderna nedan tagna från min hemdator:

En dansk astrofotograf

Vi sysslar mycket med avancerad astrofotografering inom ASTB, på gårdagskvällens möte underhöll både Peter Linde och Hans Hilderfors oss i ämnet.

Påpassligt tipsar Christian Vestergaard om denne danske astrofotograf och hans goda resultat:

Lämna ett svar