Hoppa till innehåll

Nr 7 2021

Zooma in på Trapezium

Hans Hilderfors rapporterar från veckans fynd:

”Blev några timmar molnfritt i måndags kväll. Jag riktade in fototeleskopet mot M42 Orionnebulosan och tog bilder med tre olika exponeringstider för att klara av utmaningen med det stora dynamiska omfånget (DR) i M42. De centrala delarna med Trapezium är lätt att få överexponerat. Jag har lagt samman mina exponeringar på 60 , 10 samt 1 sekund för att erhålla extra stort DR i slutbilden. Om man zoomar in i bilden ses de 6 starkaste centrala stjärnorna i Trapezium.”

– M42 betraktas oftast som ett lätt fotoobjekt på grund av dess ljusstyrka men är i själva verket svårt på grund av det stora dynamiska omfånget, förtydligar Hans.

Exponering:  R,G,B vardera 24 x 60s,  36 x 10s  samt 55 x 1s.

(BLÅS upp bilden genom att klicka på den!)

Förändringar i Happy Face-kratern

I nästan ett årtionde har NASA:s Marsmaskineri (HiRISE) hållt ögonen på Happy Face-kraterna vid sydpolen. Mellan 2011 och 2020 noteras tydliga förändringar

Bildkälla: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Maxupplösningen i bilderna ligger på fantastiska 74 cm.

Gösta Gahm

I nästa vecka begravs Stockholmsprofessorn Gösta Gahm, som blev god vän med många inom den svenska amatörastronomiska communityn. Det har publicerats ett antal verkligt fina och rörande minnesrunor i de stora tidningarna, bl a av prof em P O Lindblad i Svenskan och f plasmaprofessorn Nils Brenning i DN.

I Populär Astronomi har Robert Cumming denna minnesartikel.

En glad Gösta Gahm på Tycho Brahe-observatoriet, då vi invigde ”hans” rymdskulptur, det mest sydliga inslaget i Göstas skalenliga skapelse Sweden Solar System. Bildkälla: TBO

Att humor var en av Gösta Gahms kvaliteter kan intygas av oss alla men kanske bäst av Charlotte S Helin, våra halländska amatörkollegers ordförande i hennes minnesord där hon berättar om att hon och Gösta för femtio år sen bestämde sig för att spela Eine kleine Nachtmusik på varandras begravningar – ”men vi har ju inte övat färdigt!”

När Charlotte och Arne Sikö gifte sig överraskade Gösta alla med att ha ställt ett horoskop för brudparet.

Grattis till Olle

Grattis till ASTB:aren Olle Frykstam som fått ännu en av sina väderbilder publicerade av SVT:s meteorologer. Kolla ungefär minut 27.

Lämna ett svar