Hoppa till innehåll

Nr 9 2021

”Stingrockan” blir mindre och mindre

Det rapporteras att den yngsta planetariska nebulosan vi hittills observerat, Stingrocksnebulosan aka Hen3-1357, konstrar. Den upptäcktes 1990 och har sen dess försvagats dramatiskt. Nebulosan kallas i en ny rapport för en ”recombination nebula”.

Hubble-teleskopet har dokumenterat stora förändringar under tjugo år (1996, 2016) och det är klart att astronomerna håller koll på fenomenet, där vi bl a tror att heliumflashar kan spöka.

Bildkälla: HST/NASA/ESA. Tittips: Blås upp bilden på din skärm!

ASTB-kidsen på Youtube

Nedanstående länk går till en video om vad Rymdungarna, Nasagruppen och Observatoriegänget gjorde under 2020, tipsar Peter Hemborg, ASTB-communityns astropedagog.

Under 2020 lärde sig barnen och ungdomarna hur man blir astronaut, tittade vad man kunde observera via ett teleskop i Spanien, lärde sig japanska rymdord, byggde ett 3D-modell av vårt solsystem, samlade fakta om stjärnor, studerade Einsteins tvillingparadox och mycket, mycket mer.

Närbild av Susanne Aalto

Jesper Sollerman tipsar om en trevlig och personlig intervju med vår professor i radioastronomi, Onsala, Susanne Aalto, i Curie, som ges ut av Vetenskapsrådet.

Notabelt är att hennes livsresa inom astronomin började på biblioteket i Hallstahammar. Leve Folkbiblioteken!

Och så blir det reklam…

… men inte vilken reklam som helst. Tack till Hans Hilderfors för tipset!

Även tyskarna protesterar

Även den tyska astronomicommunityn (Astronomische Gesellschaft, planetariernas paraplyorganisation, de 4000 medlemmarna i Vereinigung der Sternfreunde (VdS), är oroliga för vad Starlink-projektet och liknande med dess 10 000-tals satelliter betyder för vår natthimmel, alla jordbors egendom.

Nån gång ska väl även Svenska Astronomiska Sällskapet ta ställning.

Lämna ett svar