Hoppa till innehåll

Nr 11 2021

NGC 2392 i Tvillingarnas stjärnbild

En av de senaste klara och kalla kvällarna har Hans Hilderfors ägnat sig åt att försöka fånga en liten planetarisk nebulosa vid katalognamn NGC 2392, i litteraturen ofta benämnd Eskimånebulosan eller Clownansiktet. Ibland till och med Lejonnebulosan. Den ligger i stjärnbilden Tvillingarna.

Jag vet inte om E-ordet är tillåtet längre av IAU, inte ens C-ordet verkar godtagbart, IAU vill att vi ska nöja oss med NGC-numret. Så då gör vi det i brist på mer fantasi. (Inget Lejon kan väl känna sig träffat på tassarna om vi i och för sigf kallar objektet Lejonnebulosan?)

Blås upp bilden på din skärm!

– Den är endast drygt 40” i diameter, ungefär som när Jupiter syns som störst. Mitt fototeleskop för deep sky är i minsta laget för detta lilla objekt. Dessutom med tanke på att vår seeing ofta ligger runt 2″ kan man inte förvänta sig någon större detaljrikedom i närbilden, berättar Hans.

Stora översiktsbilden täcker ett synfält på cirka 40′ x 30′ och gränsmagnituden ligger runt 19.

Bilden uppbyggd av 120 exponeringar a 30 sekunder för vardera R,G och B-filter, summa 3 timmar.

Nebulosan upptäcktes 1787 av William Herschel när han bodde i Slough, England, upptäckten säger en del om hans teleskops kraft.

Jespers supernovajakt

Ny Teknik, tidskriften, skriver ovanligt ofta om astronomi. Senast porträtteras Jesper Sollerman och hans supernovajakt inom Zwicky-projektet. Läsvärt!

Barnvisning för allmänheten den 22/2

Måndagen den 22/2 kommer Peter Hemborg och Olle Frykstam att sända via zoom igen kl 19:00. Denna gång kommer det vara i form av vår populära ”Fråga astropedagogen”.

– Detta innebär att vi igen ber er intresserade att skicka ett mejl för att anmäla er till antingen Olle (olle@frykstam.se) eller Peter (astropedagogen@tbobs.se) så får ni en zoom länk på eftermiddagen innan sändningen.

Skicka även gärna in frågor i ett mejl till en av de astrokunniga herrarna!

– Frågor är välkomna under sändningen men vi önskar att få dom i förväg då vi har möjlighet att förberedda oss för dom. 

Ännu en mystisk supernova

I Astronomer´s Telegram avslöjas att radioastronomer noterat strålning från en vätefattig SN-smäll efter 3,6 år. Fenomenet förklaras av att chockvågen från smällen passerar ett väterikt gas/stoft-område runt stjärnan.

Perseverance landar i direktsändning

18 februari kan du följa dramatiken kring Mars-rovern Perseverances landning på den röda planeten:

Lämna ett svar