Hoppa till innehåll

Nr 13 2021

Spektakulärt genombrott:

Neutrino från ”spaghetti-stjärna” fångad

Något sällsynt spännande hände i april 2019: supernovasökprogrammet ZTF (Zwicky Transient Facility) fastnade för en ”transient” i en galax 700 miljoner ljusår bort. Först misstänktes en supernova men sen kom en annan förklaring i svang:

Att det astronomerna såg var resultatet av en stjärna som genom gravitationen slitits itu av ett svart hål. Ena delen av stjärnan slängdes ut i rymden, resten av stjärnan drogs ut i spaghettiliknande filament och la sig i en disk runt det svarta hålet och producerade högenergirik strålning. Här kan vi verkligen prata om naturens egen partikelaccelerator.

Fenomenet kallas TDE, Tidal Disruption Event.

Tänkbart scenario. KLICKA upp bilden på din skärm. Bildkälla:  DESY, Science Communication Lab

Men inte bara det. Ett halvår senare detekterade IceCube, neutrinofällan vid Sydpolen, en högenergirik neutrino. Teleskop riktades mot stället i universum var neutrinon kom ifrån. Gissa svaret! Samma galax där transienten observerats ett halvår tidigare.

Detta är det första riktiga genombrottet, och våra stockholmsvänner (Jesper Sollerman, Ariel Goobar m fl på Oskar Klein-centrat) ligger i framkanten av denna utforskning, som lovar fler sensationer efterhand. Jesper höll ett föredrag i ämnet för oss i ASTB för ett par år sedan. Nu konfirmeras hans högt ställda förväntningar den gången.

Några lästips:

* Från Oskar Klein-centrat finns denna populärvetenskapliga rapport. Rapporten publicerades helt nyligen i Nature Astronomy och avslöjar vilken enorm internationell insats som ligger bakom studierna av  AT2019dsg. 100-tals forskare har varit involverade.

* I en nyligen publicerad vetenskaplig rapport diskuteras inte mindre än sjutton fall av dessa TDE:s – artikeln finns här i ett första utkast från 2020.

Animationen kommer från DESY:

Lämna ett svar