Hoppa till innehåll

Nr 15 2021

100-årsjubileet för SAS:

Böckernas bok har nu kommit

– Äntligen!, brukade Gert Fylking säga när nobelprisnamnet i litteratur avslöjades.

Äntligen har den kommit och den var värd att invänta: Boken om Svenska astronomiska sällskapets första 100 år.

Titel: Universum på glämnt – Hundra år av svensk astronomi. Omslaget pryds av den närmasty ikoniska bilden på Frida Palmér vid meridiancikeln på Lunds observatorium. En av de sista yrkesforskare som använde det gamla instrumentet i ett seriöst sammanhang skriver själv i boken, nämligen astrometrimaskinen Gaias skapare Lennart Lindegren.

Dan Kiselman, Johan Kärnfält och Jesper Sollerman står som redaktörer och de har gjort ett strongt jobb. Ett och annat smärre korrekturfel har slunkit igenom, men så är det med alla böcker.

100-årsjubileet firades 2019 med att vi var ett antal amatörer, yrkesastronomer och annat löst folk typ sidotecknad som fick uppdraget att skriva sammanlagt 100 bloggar. Dessa har nu snyggats till och resultatet har blivit ett litet praktverk, får man säga, även om jag själv är part i målet. Gösta Gahm skriver i sitt kapitel om Swedish Solar System att han betraktar detta som ett ”anarkistiskt” projekt.

Lite av samma anarkistiska anda gäller boken. Den kan betas av kapitel för kapitel från början men läsaren kan också hoppa som hen vill, ta godbitar här och var. Hur man läser boken är vars och ens ensak.

Idén till boken kom från början från Jesper Sollerman, tidigare ordförande i Svenska astronomiska sällskapet, initiativtagare, skribent och redaktör för Universum på Glänt. Han summerar:
–  Det blev en jättefin bok. Jag är mest nöjd med  bredden på både ämnen och skribenter. Jag känner att vi tillsammans skapade svensk astronomihistoria medan vi skrev om den.
– Bildredaktör Johan Kärnfelt har gjort ett utmärkt jobb med att illustrera detta kalejdoskopiska bokslut över ett astronomiskt sekel.

– Historien om svensk astronomi kan berättas på många olika sätt, och det är precis vad vi fick gjort i Universum på Glänt.

Stolt Jesper Sollerman med ”sin” bok. Foto: Privat

Hur du får tag i ”Böckernas bok”? På sällskapets sajt astronomiska. se noterar Dan Kiselman följande till medlemmar i SAS inklusive SAS lokalavdelningar ute i landet som vårt eget ASTB:

”Sällskapets 100-årsbok Universum på glänt. Hundra år av svensk astronomi. har kommit ut.
Läs om världsledande svenska forskare, idoga amatörastronomer, visionära folkbildare, stora och små teleskop, datorer och dyngbaggar.

Köp boken enklast på vulkanmedia.se/butik.

Medlemmar som har anmält sig på epostlistan för medlemsinformation kan få rabatt. Skriv upp dig senast 8 mars så har du också chansen.”

Obs. Det är alltså 8 mars som gäller!

Noteras ska att den sydsvenska maffian är flitigt förekommande i boken:

Anders Nyholm, Peter Linde, Nils Ryde, Lennart Lindegren, Marie Dacke, övertecknad m fl. Professionella lundaprofiler som Knut Lundmark, Bengt Edlén, Frida Palmér m fl skildras.

Malmö/Lund/övriga Skåne är en del av det svenska pusslet på den astronomiska kartan men alla kända väderstreck i vårt avlånga land är med. Och det är väääldigt väääldigt trevligt.

Fram för fler anarkistiska astronomiböcker!

Lämna ett svar