Hoppa till innehåll

Nr 16 2021

Våra astrofotografer på jaktstigen

Håkan Barregård flaggar på astronet.se (alla teknikaliteter presenteras där) och sin egen facebooksida för en kommande storkomet på himlavalvet: I december i år (tiden går fort) kan kometen Leonard bli ett lysande vinterobjekt.

Samtidigt fokuserade Hans Hilderfors på ännu ett av sina Deep sky-objekt, denna gång den kantställda galaxen NGC 2683 aka UFO-galaxen i Lodjurets stjärnbild. Vi ser den från kanten vilket till stora delar döljer spiralstrukturerna. Avståndet från oss uppskattas till mellan 16-25 Mly.

– Bildfältet är kraftigt beskuret till endast cirka 14′ x 10′ och magnituden för de svagaste stjärnorna som syns i bild ligger nere på cirka 20.

– Man ser i bilden tydligt de rostfärgade så kallade ”dust-lanes” som ligger i spiralarmarna.

– Bilden som vanligt tagen från Malmö och med total exponeringstid på 3h 36m. Galaxer är ofta små och ljussvaga fotografiska objekt sett från oss. För att få bra bilder krävs därför helst optik med stor öppning och lång brännvidd samt mörk himmel. Trots detta går det som synes att få hyfsat bra bilder även från Malmö med relativt liten optik.

Bilddata:   Datum: 2021-03-04.  Plats: Trädgård i Malmö.

                  Optik: Refraktor 130/f4,5.  Kamera: CCD med filterhjul.

                  Exponering: L: 216 x 30s.  R,G,B:  72 x 30s vardera.

                  Bildfält: 14′ x 10′

PS. GLÖM INTE BLÅSA UPP BILDERNA OVAN PÅ DIN SKÄRM!

Ryskt raketsteg misstogs för population III-supernova

En del astronomer har väldigt bråttom till pressarna, vilket också gör att det kan bli tokigt uppåt väggarna. Roligt för oss felfinnare!?!

Aktuellt exempel:

Jesper Sollerman tipsar om Harvard-astronomen Abraham Loeb som menar sig ha identifierat en population III-supernova bara 400 miljoner år efter Big Bang.

Fullt så roligt var inte den kritiska uppföljningen, som visar att det var en rysk Proton-raket i en starkt elliptisk bana som spökade.

Stökade till det för kosmologerna. Bildkälla: Wikipedia

Man tänker osökt på andra misstag som när radioastronomer fick in strålning från en mikrougn i antennerna och den stackars sydafrikanske astronomen som misstog Mars för en ny supernova i Vintergatan.

Rebecca Forsberg nu fil lic

Härom dan försvarade lundaastronomen Rebecca Forsberg framgångsrikt sin lic-avhandling med titeln: Abundances of Neutron Capture Elements in the Galactic Bulge and Disks 
from High-Resolution Spectra.

Exoplanet diskuteras i Science

Anders Larsson har läst i en fransk tidskrift om Gliese 486 b, en jordliknande exoplanet med en atmosfär som bör studeras närmare. Originalartikeln i Science återfinns här.

Även space.com-sajten rekommenderas.

Till Mars med hjälp av kärnkraft

Tack till Lars Olefeldt, som fått korn på en stor, framtidsinriktad amerikansk studie om kärnkraftsdrivna Mars-sonder.

”Bleka blå pricken” oslagbar

När vår astropedagog Peter Hemborg lät sina ”elever” i diverse åldrar nyligen granska en del ikoniska och historiska astronomibilder, som vi gamlingar tipsat om, blev det en skön samling unika bilder:

Allt från till det berömda Vintergatspanoramat, förhistorien till Hubbles hästhuvud, TB-observatoriets pulsarium, första bilden på månens baksida, jorduppgången över månen, svarta hålet i M87 etc etc.

Carl Sagans Pale Blue Dot, Voyagers rekordbild på jordklotet som en blek blå prick i kosmos oändliga hav, kan vi aldrig se nog av. Ett foto med djupa existentiella innebörder.

Bildkälla: NASA

Lämna ett svar